KONCERT U MOČVARI

Austra: U potrazi za epskim pop vrhuncem

18.06.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Kako uživo nalikuje spoj discipliniranog opernog vokala premazan hladnjikavom elektro podlogom, u Močvari je sinoć premijerno demonstrirao kanadski trio Austra

Nakon što nam je kolektiv Živa muzika u proteklom periodu omogućio uživanje u domaćim nastupima Light Asyluma Trusta i Planningtorock - napokon je došao red na kanadski trio Austra kao logičan nastavak slijeda izvođača čiji je glavni zaštitni znak (između ostalog) vokal. Vokal koji će teško proći neprimjetno i nezapamćeno.

Od 2009. godine, kad je službeno pokrenut (tada solo projekt) Austra, istrenirana sopranistica Katie Stelmains proširuje s Dorianom Wolfom i Mayom Postepski koji danas čine žilu kucavicu Austre. S dva dugosvirajuća albuma i nekolicinom EP-a, Austra posljednjih godina dovoljno uspješno koristi formulu po principu 'nadprosječan ženski vokal u spoju s kvalitetnom elektro podlogom'. Ako je suditi po novijim materijalima Austre, često ta vokalna disciplina i perfekcionističke težnje Stelmains daju dojam pretjeranog truda bez željenih, epskih rezultata ostavljajući malo prostora ležernosti (što svakako nije slučaj s nastupom uživo). Ako su spontanost i nenametljivost sporedne stavke na friškijim izdanjima, ta 'nevidljiva rupa' je definitivno popunjena u live izvedbi. Nastup Austre u Močvari imao je glavu i rep, niti malo praznog hoda, izvještačenog izigravanja zvijezde večeri i (ako izuzmemo prednastupno naučeno 'hvala') uvlačenja publici.

Na samoj polovici radnog tjedna i nešto prije 23 sata, u pratnji tročlanog sastava na pozornici Močvare pojavila se glavna dama Austre. Stelmains i bend otvorili su prvi domaći nastup uz 'Painful Like' s posljednjeg LP -ja 'Olympia' što je bilo dovoljan teaser za dvjestotinjak okupljenih glava u Močvari da se prepuste plesnim emocijama i uživanju u ekspresivnom vokalu Stelmains. Kako to već biva za izvođače izričaja nalik Austri, i ovaj put se jednosatni nastup transformirao u 'kvalitetan plesnjak'. Kanadski trio na aktualnoj turneji osim poznatih stvari testira neke nove koje tek trebaju dočekati svoju objavu. Tako smo imali priliku čuti nekolicinu njih umetnutih u pomno osmišljenu setlistu sastavljenu od uspješnica s kojim se Austra prodefilirala i istaknula u domeni art popa.

Iako je svaka izvedba starijih i aktualnih stvari popraćena jednako pozitivnim prijemom kod močvarne publike, hitovi poput 'Home' na polovici koncertne izvedbe i 'Beat And The Pulse' prije izvođenja bisa, izmamile su nešto više plesnih koraka i dizanja tog vokala za par oktava. Za neizostavan bis, uz još neobjavljenu stvar, odabrane su 'Habitat' i 'Hurt Me Now' čime je Austra uspješno završila svoju pop priču u Močvari koja možda ne doseže epske vrhunce ali zvuči prokleto uvjerljivo, elegantno i nenametljivo.