U KINIMA: 'TURIST'

Angelina Jolie i Johnny Depp u raljama ispodprosječnosti

10.01.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Angelina Jolie i Johnny Depp u raljama ispodprosječnosti

Angelina Jolie tijekom prošle godine realizirala je dva projekta uz koje je prethodno bio vezan Tom Cruise. Nakon akcijskog filma 'Salt' (gdje je doslovno preuzela ulogu koja je isprva bila namijenjena Cruiseu te je njezinim uključenjem u projekt glavni lik iz muškarca promijenjen u ženu), stiže i romantični triler 'Turist', u kojem je Cruise trebao tumačiti ulogu koja je naposljetku pripala Johnnyju Deppu. I dok se 'Salt', u kojem je ona bila bespogovorna glavna zvijezda, pokazao kao pogodak (prije svega s komercijalnog aspekta), 'Turist' je već stekao reputaciju jednog od većih holivudskih promašaja 2010. Nazvati ovaj film promašajem, ipak je malo prestrogo, no svakako ga se može ocijeniti dosta razočaravajućim.

Foršpan 'Turist'

'Turist' je holivudska prerada francuskog filma 'Anthony Zimmer' iz 2005. koji je kod nas razmjerno malo poznat (svojedobno je objavljen na DVD-u, a u kinima nije prikazivan), tako da zaplet, utemeljen na nekoliko velikih obrata, mnogima neće biti poznat, pa ćemo ovdje dati samo najosnovnije crte. Angelina tumači lik Elise, Engleskinje koju u Parizu neprestano prati francuska policija, očekujući njezin susret s njezinim ljubavnikom Alexanderom, kojeg Scotland Yard traži zbog utaje nekoliko stotina milijuna funta poreza. Slijedeći Alexanderove upute, Elise iz Pariza kreće vlakom u Veneciju, a zadatak joj je da za puta priđe nekom muškarcu Alexanderove građe te da kod policajaca koji je prate stvori dojam da se našla s njim, Alexanderom. Izabire američkog turista Franka (Depp), povučenog profesora koji ne može sakriti svoje iznenađenje time što tako atraktivna žena pokazuje zanimanje za njega. Gledajući sa strane, policajci pomisle kako su napokon pronašli svoju lovinu, no upravo u trenutku kad namjeravaju uhititi Franka ustanove da su navedeni na krivi trag...

Režiju 'Turista' potpisuje Florian Henckel von Donnersmarck, njemački filmaš koji je prije nekoliko godina debitirao izvrsnom triler-dramom 'Život drugih', na temelju kojeg se od njegovog sljedećeg projekta s pravom očekivalo itekako puno. Njegovo sudjelovanje uvjerljivo je najveći izvor razočaranja 'Turistom', budući da je film toliko lišen identiteta da ga je mogao potpisati bilo koji holivudski 'srednjostrujaški' redatelj. Svima uključenima u projekt očito je bio cilj napraviti elegantnu zabavu u stilu klasičnih holivudskih romantičnih trilera pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, no stvar pada u vodu dosta brzo, s prvom pojavom Johnnyja Deppa. Lik Franka trebao je vjerojatno biti hičkokovski 'običan čovjek' uvučen u neobičnu situaciju, međutim, u Deppovoj interpretaciji Frank je tek ponešto smirena verzija Willyja Wonke iz 'Charlieja i tvornice čokolade', i zaista ni trenutka ne djeluje obično. S druge strane, von Donnersmarck malo previše naglašava glamuroznost i fatalnost Angelinine Elise, zbog čega se neke situacije doimaju pomalo karikirano. Neizbježno se još jednom nameće potreba za spominjanjem Toma Cruisea – njegov prošlogodišnji film 'Noć i dan' daleko je bolje prizvao duh klasika poput Hitchcockova 'Sjever-sjeverozapad' ili 'Šarade' Stanleyja Donena.No film svakako ima i svojih vrlina: zaplet je, zapravo, prilično napet, s nekoliko vrlo atraktivnih akcijskih scena, a kada se priviknete na Deppovu ekscentričnu interpretaciju, i glumačka međuigra dvoje zvijezda prilično je zanimljiva. Glumački ansambl općenito je dosta intrigantan: uz Paula Bettanyja, koji možda i malo preozbiljno odrađuje ulogu inspektora Scotland Yarda koji opsesivno želi uhvatiti Alexandera, tu je i Timothy Dalton kao njegov šef, a Steven Berkoff, kojeg se nešto stariji filmofili dobro pamte kao supernegativca iz velikih hitova sredine 80-ih ('Octopussy', 'Policajac iz Beverly Hillsa', 'Rambo II') vrlo je efektan u ulozi bad guya. U konačnom zbroju - ako ne očekujete ništa vrhunsko, 'Turist' je sasvim pristojna kino razbibriga.