FADO ZVIJEZDA

Ana Moura 'Ja sam sva strastvena!'

20.06.2012 u 21:00

Bionic
Reading

Počela je kao pjevačica u lokalnom rock bendu da bi se s vremenom zaljubila u fado, te u nešto više od deset godina snimila pet albuma i postala jedna od najtraženijih portugalskih fado pjevačica. Iako na glasu kao najmlađa fado pjevačica, Ana Moura osvojila je svojim glasom Princa sa kojim je dijelila pozornicu kao i Rolling Stonese sa kojima je izvela pjesmu 'No Expectations'. Ana Moura nastupa na ovogodišnjem Avantgard Jazz festivalu u Rovinju u subotu 7. srpnja a za tportal.hr dala je ekskluzivni intervju.

Fado je već odavno prepoznat kao izrazito emotivna glazba puna strasti. Jeste li vi kao osoba također jednako strastveni ili vaša strast izlazi samo kroz pjesmu?

Ne, ja sam sva strastvena! Kao što ste rekli, Fado je pun strasti, a to je također razlog zašto sam tako zaljubljena u Fado. Ja sam osoba puna strasti u svemu što radim.

Koji stil glazbe, osim fada, smatrate približno strastvenim i emotivnim?

Mislim da svaki glazbeni stil ima svoj vlastiti identitet, ali stilovi poput bluesa, tanga ili flamenca ponekad imaju vrlo sličnu atmosferu kao i fado.


I sami ste prije ulaska u svijet fada pjevali u nekim bendovima. O kakvim je bendovima riječ?

Imam rock'n' roll prošlosti! Počela sam kao pjevačica u rock bendu prije nego sam postala pjevačica fada. U stvari, ja sam još uvijek obožavatelj različitih stilova glazbe.

Često vas predstavljaju i kao najmlađu pjevačicu fada. Smatrate li to svojom prednošću ili manom?

Mislim da to nije jako važno. Poznajem jako dobre mlade ali i stare fado pjevačice. To ima najviše veze sa dušom.


Pažnju publike posebno plijeni i vaš nastup za koji ste 2008. godine primili nagradu Best performance Amalia. Kroz što prolazite i kako se osjećate dok izvodite fado na pozornici pred publikom?

Jako je teško to objasniti. Postoji taj jedan čaroban odnos između mene, glazbenika i publike. Sve to zajedno čini taj 'doživljaj fada'. Može se dogoditi u malom klubu ili u nekoj velikoj dvorani. To doista nije važno. Sve je u emocijama između pjevačice, glazbenika i publike.

2009. godine, Prince je pokazao veliku želju da surađuje sa vama pa ste i u par navrata nastupali zajedno. Je li vas iznenadila ta njegova ljubav prema fadu i želja da surađuje sa vama?

Da, to je bilo veliko iznenađenje. On me je kontaktirao i rekao mi da je veliki obožavatelj fada. Za mene je to stvarno bio poseban doživljaj jer sam njegova velika, velika obožavateljica. Posjetio me na mom koncertu u Parizu gdje smo se sprijateljili i počeli zajedničke probe, a imala sam i tu čast podijeliti sa njim i pozornicu.

Jesu li se tada možda rodili kakvi planovi o zajedničkoj suradnji na nekom albumu?

Ma nikad ne znate. Kao što sam rekla, imali smo par zajedničkih proba i neke ideje o suradnji ali bez nekih konkretnih planova.

Nastupali ste zajedno i sa Rolling Stonesima, te sa njima izveli pjesmu 'No Expectations'. Kako su vas se dojmili Jagger i ostatak benda?

Oni su bili nevjerojatni prema meni. Bio je to jedan od najboljih dana u mojoj karijeri.


Objavili ste već pet albuma u manje od deset godina. Zapravo četiri albuma i DVD. Koliko vam je naporan taj prilično žestoki ritam snimanja, objavljivanja i promoviranja albuma?

Ne baš…Kada doista volite ono što radite ne osjećate nikakav umor

Kada planirate novi album i što će se naći na njemu? Hoće li biti kakvih dueta?

Novi ću album objaviti krajem ove godine. Imam neka iznenađenja na albumu ali ne smijem o njima još govoriti.