STOP NEPRAVDI

Amnesty kampanja u Dokukinu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.04.2012 18:56
  • Objavljeno 17.04.2012 u 15:11
blokada Filozofskog fakulteta

blokada Filozofskog fakulteta

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dokukino

Ovaj tjedan u Dokukinu saznajte više o kampanji Amnesty Internationala Hrvatske kojom se zahtijeva potpisivanje Fakultativnog protokola uz Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima

Od četvrtka 19. do nedjelje 22. travnja, u Dokukinu predstavljamo kampanju Amnesty Internationala Hrvatska kojim se od Vlade zahtijeva potpisivanje Fakultativnog protokola uz Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima. U sklopu kampanje prikazujemo dokumentarne filmove koji kontekstualiziraju prava koja kampanja promiče pa se tako dotiču prava sobarica u jednom od zagrebačkih hotela, pozicije bosanskih građevinskih radnika u Sloveniji, bitke za pravo na besplatno obrazovanje na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ali i nešto udaljenije priče indijskog vozača rikši.

U četvrtak u 21 sat, održat će se javna diskusija na kojoj će o radnim pravima govoriti Danica Sabljak, predstavnica radnica Kamenskog i Jagoda Milidrag Šmid, savjetnica za socijalnu politiku Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske, uz moderatoricu Valentinu Otmačić iz Amnesty Internationala Hrvatske. Diskusija će se baviti ključnim problemima u ostvarivanju ekonomskih i socijalnih prava u Hrvatskoj te prednostima koje bi se mogle ostvariti potpisom i ratifikacijom Fakultativnog protokola.

Filmski program sastoji se od dokumentaraca 'Jesam li sretna' Vanje Sviličić koja je zabilježila paralelni, gotovo nevidljivi 'hotelski svijet' sobarica jednog zagrebačkog hotela te 'Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi' Đure Gavrana o pitanju nacionalnog identiteta, odnosno vrlo specifično o slučaju iskorištavanja bosanskih građevinskih radnika u Sloveniji. Ova dva filma možete pogledati u istom terminu u četvrtak u 19 sati.

'Blokada'
Igora Bezinovića predstavlja autorski prikaz najbrojnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda na ovim prostorima - blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu u travnju i svibnju 2009., a na programu je u petak u 19 sati i 21 sat uz razgovor s redateljem i predstavnikom sindikata Akademska solidarnost. Nakon ovog predstavljanja film ostaje na programu Dokukina Croatia.

Indijsko-korejski dokumentarac 'Moj bosonogi prijatelj' govori o 55-godišnjem vozaču rikše porijeklom iz jedne od najsiromašnijih indijskih pokrajina, Bihare, koji svakodnevno, više od 35 godina prevozi ljude i robu u metežu ulica azijskog megalopolisa, a na programu je u subotu u 21 sat.
Ulaz na sve projekcije Amnestyja u Dokukinu je slobodan.

Više o kampanji:

O Dokukinu:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi