KOJA - DISCIPLINA KIČME:

'Album kao koncept je izgubljena stvar'

09.05.2013 u 08:51

Bionic
Reading

U subotu 11. 5. Tvornica kulture će ugostiti grupu Disciplin A Kitschme. Na sceni su preko 30 godina, dosljedni sebi, svom karakterističnom zvuku i predvođeni karizmatičnim basistom i jedinstvenim autorom Kojom. Posljednji studijski album 'Uf!', objavljen je 2011. godine i mnogi ga rock kritičari smatraju jednim od najboljih albuma u karijeri grupe. Uoči nastupa u Tvornici, Koja je odgovorio na par pitanja za Tportal.hr

Vaš posljednji studijski album 'Uf!' mnogi su proglasili najboljim albumom Disciplin A Kitschme i vrhuncem vaše karijere. Jeste li zadovoljni kako je album ocijenjen i prihvaćen od strane publike?

Da, ljudi su instantno prihvatili nove pjesme i beskrajno sam zadovoljan zbog toga.

Trenutno radite na ideji da se svi albumi Discipline kičme, objavljeni za PGP RTB (RTS) pojave na CD formatu. Dokle ste stigli sa tom idejom i kada možemo očekivati glazbenu povijest u našim cd playerima?

Nadam se da će se to do kraja ove godine realizirati.

Osim objavljenih albuma, navodno bi se na tim CD-ima trebale naći i neke neobjavljene snimke i bonusi. O čemu se zapravo radi? Kakvi su bonusi u pitanju?

Prvenstveno su to live snimci, sa raznoraznih izvora, kao i neki muzički detalji koje je band svojevremeno snimio za potrebe tv programa.

Hoćemo li nešto od tih bonusa vidjeti odnosno čuti na vašem skorom nastupu u Zagrebu?

Ne, to su ipak stari momenti, na koje se ne vraćamo, samo gledamo u budućnost.


Kako to da objavljujete stare albume Discipline kičme na formatu CD-a kada i on polako ali sigurno postaje prošlost? Postoji li šansa da 'nova iznenađenja za nova pokolenja' osvanu kao besplatni dowonload ili barem u Mp3 formatu pa da digitalna generacija čuje što je radio Koja početkom 80-tih?

Hm, mislim da je digitalna generacija odavno to čula, s obzirom da se sve poodavno moglo naći na netu, po blogovima itd. CD nestaje, ali je ovdje još uvijek aktualan. Iz ugla muzičara koji pokušava da živi od svog rada, besplatni download definitivno nije najsimpatičnije rešenje. Otuda i skraćena verzija albuma 'Uf!', ponuđena kao download...Pravi ljubitelji su se potrudili i nabavili integralnu verziju albuma koja postoji na CD-u, kao i na vinilnom izdanju.

Postoji ideja nekih glazbenika da svakih mjesec ili više dana, izbace po jednu pjesmu, pa tek pošto objave njih deset, objave album sa njima. Kakvi su vaši planovi za novi album? Klasičan CD, download, Mp3, USB stick, sa mobitel kompanijom…?

O tome već godinama pričam, album kao koncept je izgubljena stvar i nema previše elana i razloga za novih deset pjesama na jednom mjestu, kao nekad. Tako da mislim da će to ići pjesma po pjesma... mada je danas sve podložno promjenama u zadnji čas.


Postoje li pjesme za novi album? Možemo li čuti tekst nekog budućeg hita Disciplin A Kitschme?

Pa ne, to dosad nismo prakticirali, pa ne bismo ni sad. Ali biti će još novih iznenađenja, garantiram.

Album 'Uf!' je objavljen 2011. godine. Kada možemo očekivati novi album?

Uskoro, što god to značilo!

Disciplina kičme i Discipl A Kitschme iza sebe ima devet sjajnih studijskih albuma ali niti jedan snimljen uživo. Zbog čega niste još uvijek snimili live album?

Pardon drug, zaboravili ste na album iz 1986, 'Najlepši hitovi UŽIVO!', kao i na DVD 'Live at Exit 05, (iz 2005.) koji ustvari može poslužiti kao live album, bar ga ja tako tretiram - ne gledaš u ekran/monitor i to je to, zar ne? A danas, kad svi snimaju mobilnim telefonom koncerte, pa zatim ubrzo uploadaju na YouTube, nekako ni live album nema toliko smisla kao nekad.

Vaš redateljski debi 'Fank-I-Lastiš Crnog Zuba' ostavio je trag i predstavio vas kao redatelja i autora vrlo zanimljivog audio vizualnog koncepta. Spremate li nešto slično u dogledno vrijeme?

Završen je Video 'Uf!', kratki muzički film od 35 minuta, koji uz postojeće spotove sa albuma, sadrži vizualizaciju i za sve ostale pJesme sa download verzije albuma. Sada razmišljam na koji način da to najbolje predstavimo javnosti.

Vaše posljednje sudjelovanje kao autora glazbe i to specijalne glazbe, čuli smo u tv seriji 'Vratit će se rode'. Hoćemo li uskoro imati priliku slušati vas u nekoj novoj seriji, filmu, kazališnoj predstavi?

U međuvremenu sam uradio i muziku za predstavu Alise Stojanović pod imenom 'Dokle?', koja je još uvijek na repertoaru Ateljea 212. Dakle, sviđa mi se raditi namjensku muziku, jer je to nešto što nema veze sa matičnim bandom i trenutak u kojem mogu da se razmašem u drugim muzičkim smjerovima, ali u istom pravcu. Sigurno će se nešto novo pojaviti, a ako ne, izmislit ćemo ga sami!

Postoje li kakvi planovi da se snimi dokumentarni film o Disciplin A Kitschme, o Koji, o više od 30 godina jedinstvene karijere, o tragu koji ste ostavili iza sebe…?

Dosad sam sve ponude uspješno odbio, film, knjiga itd., ali sam npr. skoro sudjelovao u slovenskom dokumentarcu o Marku Brecelju, mom omiljenom autoru sa ovih prostora. Ustvari, nisam još dobio pravu ponudu, jer to se ne može tek tako na brzinu uraditi, pošto je materijal obiman, a diletanata koliko hoćeš. Također, mi se još nismo zaustavili, niti ćemo, što se mene tiče. Stones, Iggy Pop, Patti Smith ili pak Dr. John su pravi primjer toga o čemu pričam, njihovo postojanje, uz periodično izbacivanje novih pjesama, zaista ohrabruje.