THE BAMBI MOLESTERS

'A Night In Zagreb'

19.12.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Vrhunska DVD snimka u HD rezoluciji i dvostruki CD, snimljeni 29. ožujka ove godine na zagrebačkom nastupu grupe The Bambi Molesters u Tetaru &TD u Zagrebu, prava su poslastica za ljubitelje ovih jedinstvenih surfera koji su zapeli za oko i njemačkom redatelju M. A. Littleru koji je u njima prepoznao novu snagu europske glazbene scene čija je koncertna strast i ljubav prema surf glazbi zabilježena na ovom DVD-u

Njemački redatelj M. A. Littler sve je traženije ime nove njemačke filmske scene koji iza sebe ima čitav niz glazbenih dokumentaraca kao što su 'Voodoo Rhythm - The Gospel of Primitive Rock 'n' Roll', 'The Dead Brothers - Death Is Not The End', 'ZOWNIR - Radical Man', 'The Folk Singer - A Tale of Men, Music & America', 'The Kingdom Of Survival' te egzistencijalni igrani film noir, snimljen u crno-bijeloj tehnici 'The Road to Nod' u kojem je koristio glazbu Bambi Molestersa te im poklonio spot za njihov singl 'As the Dark Wave Swells' sa istoimenog studijskog albuma.

Littler sam za svoje filmove i filmski rad kaže da ga zanimaju ljudi koji plešu na svoj ritam, zbog čega ga je i privukla ekipa iz Siska. Oduševljen njima i njihovom glazbom, Littler im je predložio da snimi njihov koncertni nastup i rezultat je konačno pred nama. A rezultat je vrlo pristojan DVD, snimljen u HD rezoluciji u kojem je Littler minimalističkim zahvatima njihov nastup popunio kadrovima glavnih junaka (članova The Bambi Molesters) u Zagrebu koji je kroz maglu, u njegovim očima, postao mračni surf city tajanstvene atmosfere u kojem živi jedan odličan bend. Nema razgovora, nema riječi, nema priče o njima… Samo njihov nastup. Sam početak je izuzetno efektan tek kroz tih nekoliko kadrova koji kao da najavljuju napeti noir triler koji slijedi.

Potpis videa ...
Međutim, triler se već s prvim taktovima pretvara u tarantinovski akcijski koncert u kojem Lada, Dalibor, Dinko i Hrvoje praše na koncertu u Tetaru &TD pred svojom vjernom publikom (koja se gotovo i ne vidi) i nitko i ništa ih ne može u tome omesti niti zaustaviti. Jest da je kamera mogla zaći i među publiku i pronaći neku drugu poziciju, uhvatiti koje lice i koju emociju više, no to onda vjerojatno ne bi bio Littler. Ruku na srce, možda i neki kratki dokumentarac o njima ne bi bio naodmet uz ovaj koncertni nastup. Svejedno, Bambiji su se ponovno pokazali doista kao vrhunski bend kojem su se pridružili i Luka Benčić na klavijaturama, akustičnoj gitari i kao back vokal, Andrej Jakuš na trubi, Ozren Žnidarić na saksofonu te Chris Eckman s kojim su izveli pjesme sa zajedničkog albuma 'The Night Of Forgotem Films', nastalim kroz njihov zajednički projekt The Strange.


pravo ta kolaboracija Eckmana i Bambija dobitna je kombinacija koja jednostavni mora dobiti svoj nastavak jer oni zajedno zvuče fantastično. Zapravo, samo još jedan dokaz da su The Bambi Molestersbend koji zaslužuje svjetsku slavu. Valja svakako naglasiti da ovo izdanje osim opisanog DVD-a sadrži i dupli album s tog istog nastupa, pa je uvid u sedamnaest godišnju karijeru grupe The Bambi Molesters kroz presjek u 28 pjesama sa osam albuma pravi zgoditak i odličan uvid u njihovu glazbenu karijeru. Također valja najaviti kinoprojekciju filma 'A Night In Zagreb' zakazanu za 19. prosinca, kada će ovo izdanje dospjeti i u prodaju.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Dancing Bear