ROĐENDAN MTV-JA

30-godišnjak koji je promijenio pop kulturu

01.08.2011 u 11:31

Bionic
Reading

Najpopularnija glazbena televizija MTV danas slavi tri desetljeća postojanja na svjetskoj medijskoj sceni

Točno u ponoć i jednu minutu 1. kolovoza davne 1981. godine, uz snimku lansiranja tada tek pokrenutog programa Space Shuttle i slijetanja letjelice Apollo 11 na Mjesec, i uz čuvenu rečenicu koju je izgovorio John Lack: 'Ladies and gentlemen, rock and roll!', iz svog, tada malog studija u New Jerseyju , MTV je započeo osvajanje medijskog tržišta.

Prvi videospot koji je emitiran bila je pjesma grupe The Buggles ironičnog naziva 'Video Killed A Radio Star', a tog povijesnog dana program je završen pjesmom 'Carouselambra' legendarnih Led Zeppelina.

Tri desetljeća MTV-ja obilježilo je premijerno emitiranje 15-minutnog videa 'Thriller' Michaela Jacksona 1983. godine. Događaj je to koji se smatra prvim respektabilnim spajanjem glazbenog spota i filma.

Publika se sjeća i Madonninog, u to vrijeme kontroverznog nastupa uz pjesmu 'Like A Virgin' na prvoj dodjeli MTV-jevih nagrada, koje su lansirane 1984. godine.

Tada je emitirana i MTV-jeva promo špica 'Moonlanding', u kojoj astronaut na Mjesecu, uz sada već kultni gitarski rif Jonathana Eliasa i Johna Petersena, postavlja zastavu na kojoj se vijori MTV-jev logo dizajnera Franka Olinskog

Ti događaji, smatraju predstavnici MTV-ja, obilježili su i zauvijek promijenili suvremenu pop kulturu.

Danas je MTV Networks International dio korporacije Viacom, vodeće televizijske mreže s više od 150 TV kanala i 400 digitalnih servisa širom svijeta.

MTV sada nudi svoje glazbene i zabavne programe na svim kontinentima, a svaki regionalni kanal uspješno kombinira globalni sadržaj s lokalnom kulturom, domaćim izvođačima i specifičnim ukusima.

Europska verzija MTV-ja počela se uspješno emitirati 1. kolovoza 1987. godine iz studija u Amsterdamu

Povodom jubileja će MTV posjećenim regionalnim sajtovima, sa 40.000 registriranih korisnika, dodati MTV Player, jedinstvenu bazu od 1.800 spotova regionalnih izvođača.

Prva promo špica