KREMA SEDME UMJETNOSTI

10 najboljih filmova Woodyja Allena

07.12.2013 u 09:34

Bionic
Reading

U domaća kina nedavno je stigao film 'Blue Jasmin' kojim se Woody Allen vratio u top formu. Upravo stoga, prisjetili smo se, uz pomoć Guardiana, najboljih filmova slavnog redatelja

'Blue Jasmine'

Nakon što smo ishvalili Allenov posljednji film, red je da krenemo od njega. U filmu prolupala propala bogatašica Jasmine (Cate Blanchett) traži utočište kod svoje polusiromašne polusestre Ginger (Sally Hawkins) u San Franciscu, a porijeklo junakinjina mentalnog sloma iščitavamo slažući krhotine priče koje se nižu asocijativnom logikom njezina napukla uma. Woody u filmu upreže sve svoje stvaralačke alate da bi rastavio američki (kapitalistički) san i snimio ultimativnu antireklamu – ne samo za kapitalizam, nego i ljudsku vrstu kao takvu.

'Spavač'

Miles Monroe, kojeg glumi sam Woody, jazz je glazbenik i vlasnik trgovine zdravom hranom, koji živi na Manhattanu. Ničim izazvano i bez njegovog pristanka biva kirogenički zamrznut, da bi ga 200 godina kasnije oživjeli znanstvenici, članovi pobunjeničkog pokreta. Amerika je u 22. stoljeću policijska država kojom vlada diktator i sprovodi tajni plan poznat kao 'projekt Aires'. Pobunjenici žele iskoristi Milesa da se kao špijun infiltrira u projekt Aires, jer on je jedini član društva bez poznatog biometrijskog identiteta. U futurističkoj znanstvenofantastičnoj komediji iz 1973. Allen parodira mnoga istaknuta djela znanstvene fantastike te odaje počast Busteru Keatonu i slapsticku.

'Ljubav i smrt'

Dvije godine nakon što se poigrao znanstvenom fantastikom, Allen se primio ruskih klasika, Eisensteina i Ingmara Bergmana. U glumačkom društvu Diane Keaton, Woody nas odvodi u Rusiju u vrijeme ratova protiv Napoleona, i sve u stilu ruskih romančina – od djetinjstva do zrelosti obogaćeno životnom ljubavlju, pokojim ratom i slučajnim herojstvom. A sve u stalnom dodiru ljubavi i smrti.



283349,206487,188252,101661'Ponoć u Parizu'

Zaručnici Gil (Owen Wilson) i Inez (Rachel McAdams) putuju u Pariz na odmor. Gil je pisac u blokadi koji se zaljubljuje u grad i želi se preseliti u njega poslije svadbe, ali Inez ne dijeli njegovo mišljenje. Nakon što Inez ode na ples, Gil kreće u ponoćnu šetnju. U svojim noćnim lutanjima romantičnim ulicama susreće glavne aktere pariškog zlatnog doba iz 20-ih godina prošlog stoljeća. S Hemingwayem, T. S. Eliotom i Fitzgeraldima obilazi kultna mjesta, a druži se i s Picassom, Dalijem i njihovim ljubavnicama i muzama... U ovoj romantičnoj komediji iz 2011. imamo jedinstvenu priliku vidjeti čarobni Pariz kroz vizuru i u stilu jedinstvenog Woodyja Allena.

'Zgrabi lovu i bježi'

U još jednom ranom klasiku, ovaj put iz 1969., Woody Allen odlučio je kroz svoj parodijski mlin provući svijet kriminala. U filmu glumi Virgila Starkwella koji je od malih nogu ogrizao u kriminal, no na malo pomaknuti način. Tako u njegovu dosjeu stoje kriminalna djela poput krađe okvira izloga draguljarnice i pljačke dućana za kućne ljubimce. I iz zatvora bježi na originalan, pardon, sklizak način – pomoću pištolja napravljenog od sapuna.





'Broadway Danny Rose'

Naslovni Danny Rose nekad je slavni brodvejski menadžer čiji karijerni sjaj polako poprima tamne tonove. Jedini spas za buđenje potonule karijere je revitalizacija karijere nekadašnje pjevačke zvijezde Loua Canova. Na putu prema sretnim zvijezdama stoji lijepa Tina Vitale, par mafijaša i sve to usmjereno prema, normalno, Dannyju. Broadway, ljepotice i kriminal, satira i parodija, sve što Woody voli, a kad on nešto voli, onda to volimo i mi.





'Hannah i njezine sestre'

Radnja filmskog klasika iz 1986. odvija se oko zgoda i nezgoda naslovne junakinje Hannah, njenih sestara i njenog bivšeg ljubavnika (Woody Allen). U New Yorku, naravno. Kroz jednostavnu priču film filozofira o smislu života, ljubavi, Bogu, umjetnosti i prijateljstvu. Razvijajući odnose među likovima na granici između drame, melodrame i komedije, Allen ostvaruje svojevrsnu fresku života u urbanom New Yorku, a usredotočenjem na likove triju sestara diskretno citira slavnu dramu A. P. Čehova.





'Zločini i prijestupi'

U jednom od svojih najuspješnijih filmova Allen nam prikazuje dvije različite priče prepune tragedije i komedije koje se na vrhuncu filma spajaju u jednu. Oženjeni doktor Judah Rosenthal već je nekoliko godina u tajnoj ljubavnoj vezi s Dolores Paley. Ona, odlučna da konačno dobije ono što želi, prijeti uništenjem njegova života ako se ne razvede. Judahov brat, Jack, predloži mu da unajmi ubojicu kako bi se zauvijek riješio Dolores. U međuvremenu, redatelj dokumentaraca Clifford Stern pokušava napraviti film o profesoru filozofije, ali njegov najnoviji zadatak portret je uspješnog TV producenta Lestera. Ovaj umišljeni bogataš Cliffordu predstavlja sve ono što prezire.

'Annie Hall'

Allenov sedmi dugometražni film, iz 1977., po mnogima je i njegov najbolji. Radnja se vrti oko intelektualca i komičara Alvyja Singera koji u New Yorku živi depresivan i neuspješan ljubavni život ispunjen nervozama sve dok se ne zaljubi u naslovnu Annie (Diane Keaton). Iako bi tipična rom-kom tu završila, Woddy ide korak dalje te veza puca. Annie seli u Los Angeles, a Alvy piše dramu o njima.

'Manhattan'

Razvedeni njujorški televizijski scenarist Isaac (Woody glavom i bradom) prekida vezu s mlađahnom, štoviše sedamnaestogodišnjom djevojkom Tracy (Mariel Hemingway). Kao razlog 'navodi' razliku u godinama, ali i pseudointelektualku Mary (Diane Keaton, normalno), bivša ljubavnica njegova prijatelja Yalea (Michael Murphy). Problemi u ljubavnom raju krenu kad u njega ponovo ušeta Yale. Uz to što je u filmu odlično prikazao seksualne neuroze i krizu identiteta suvremenih velegradskih stanovnika, Woody je cijelu stvar dodatno obogatio inteligentnim, duhovitim i višeznačnim, alenovskim dijalozima omotavši cijelu priču u crno-bijelo bez boje.