OD AMADEUSA DO GANHDIJA

10 najboljih biografskih filmova

Bionic
Reading

Navala biografskih filmova na kino repertoar – Lady Di, Niki Lauda i James Hunt, Liberace – ponukala je portal Nemilosrdni gadovi da napravi izbor najboljih filmskih biografija u posljednjih pola stoljeća

'Napokon istinita priča o životu najomiljenije princeze', tako se najavljuje biografski film 'Diana' u kojemu je Lady Di odigrala Naomi Watts. Ne može se reći da film baš prati dobar glas pa me zapravo mnogo više zanima 'Utrka života' ('Rush') Rona Howarda u kojoj ćemo sljedeći tjedan gledati legendarne obračune Nikija Laude i Jamesa Hunta. Već tjedan nakon toga slijedi i hvaljeni film Stevena Soderbergha Moj život s Liberaceom' o čuvenom američkom pijanistu i zabavljaču.

Ova recentna navala biopica ponukala nas je na pogled unatrag, postavili smo si suludo težak zadatak: iz više stotina filmova i već pomalo načete vlastite memorije izabrati deset najboljih. Kako bismo si stvar makar malo olakšali i kako vas ne bismo gnjavili prašnjavom crno-bijelom arhivom, zažmirili smo na antologiju poput genijalne 'Ivane Orleanske' (ne one Bessonove, već Dreyerove iz 1928. godine) ili npr. 'Mladog g. Lincolna' Johna Forda, pa čak i 'Laurencea od Arabije' ili 'Građanina Kanea' (kojeg se može i ne mora svrstati među biografske filmove) i zadržali se na biopicima snimljenima u posljednjih pola stoljeća.

No ni taj drastični selektivni zahvat nije pomogao nekim turbo popularnim filmovima da uđu u ovaj izbor pa će nekima možda zasmetati što nema 'Gandhija', 'Schindlerove liste', 'Posljednjeg kineskog cara' ili 'Genijalnog uma', no takvi smo mi, nemilosrdni prema sebi i drugima, a pogotovo prema precijenjenim filmovima. Na žalost, nije bilo mjesta ni za neke koje bismo rado uvrstili, poput 'Eda Wooda', 'Čovjeka-slona', 'Private Parts', 'Bravehearta' ili 'Cinderella Mana', no zato možda pronađete neki naslov koji vam u prvi čas ne bi pao na pamet.

U žestokoj konkurenciji filmova kao što su 'Amadeus', 'Razjareni bik', 'Patton' i 'Hod po rubu', sam vrh top liste zauzeo je film 'Dobri momci' Martina Scorsesea, sjajan film o životu gangstera Henryja Hilla i njegove družine.

Cijelu listu najboljih biografskih filmova možete pronaći na portalu Nemilosrdni gadovi