HUMOR, FILM, VJERA

10 dokaza da religija može biti urnebesno smiješna

08.06.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Kažu da se jako malo religija na svijetu zna smijati, no ako su stare monoteističke religije već opsjednute patnjom, mukom i nevoljom, filmovi koji se bave njima znaju biti itekako duhoviti. Podsjećamo na nekoliko duhovitih filmskih pristupa religijskim motivima

BRIANOV ŽIVOT
Klasik Montyja Pythona, biblijska priča svedena na kompilaciju urnebesnih apsurdnih skečeva. Kršćani su te davne 1979. bili zaprepašteni frontalnim napadom pajtonovaca na sve postojeće dogme. Do danas, snimljeno je puno više 'žestokih' stvari – ali pametnijih i duhovitijih religijskih komedija, e to teško...

THIS IS THE END
Biblijski kraj svijeta susreće brdo marihuane, Rihannu koja propada u otvorenu zemlju te analno silovane Jonaha Hilla i Channinga Tatuma; prvi je nadrapao od strane demona, a drugog postapokaliptični manijaci vode golog na uzici. Moderni instant-klasik.

VIRIDIANA
Bunuelov
osvajač Zlatne palme 1961. nije samo filmski evergrin artističke crne komedije, već i odličan presjek religijskog mentaliteta španjolsko-meksičke kulture ove ere; uključuje razuzdana tulumarenja uz svete pjesme i skupinu prosjaka koji oponašaju Da Vincijevu 'Posljednju večeru'.

DOGMA
Kevin Smith
uzburkao je kršćanske duhove kada je 1999. snimio svoju verziju razaranja biblijskih dogmi. Matt Damon i Ben Affleck kao pali anđeli, Rufus kao 13. apostol, Jay i Silent Bob kao proroci i Alanis Morissette kao Bog osobno? Aha.

SAVED!
Religijska satira iz 2004. za koju je malo tko čuo, unatoč impresivnoj glumačkoj postavi B-luzera, u rasponu od Mandy Moore do Macaulyja Culkina! Kršćanski studenti bez morala, udarci u glavu koji zazivaju vizije Isusa, homofobija, gay veze i žrtvovanje djevičanstva samo su dio miješane salate ove teen komedije vjerskog predznaka.

BRUCE ALMIGHTY
Kod Kevina Smitha, Bog je bio ona – Alanis Morissette. Kod Toma Shadyaca, u ovoj komediji iz 2003., Bog je on, ali je crn i odaziva se na ime Morgan Freeman. Ostalo je komedija u kojoj Jim Carrey dobiva božanske moći na kratko vrijeme ne bi li prestao prigovarati Svevišnjem i naučio koliko je zapravo teško biti menadžer cijelog univerzuma.

BEDAZZLED AKA SEDAM ŽELJA
Motiv prodaje duše obrađen je i previše puta na velikom platnu i malom ekranu, a 2000. godine dočepao se komedije s tada jako popularnim glumačkim imenima, Brendanom Fraserom i Elizabeth Hurley. Ona je Sotona u ženskom (seksi) tijelu, a on spreman prodati dušu kako bi ostvario svoje svjetovne snove.

LEAP OF FAITH
Steve Martin
kao lažni iscjelitelj koji, prodajući vjeru i nadu u čudotvorna ozdravljenja, zarađuje mastan novac. No kada naiđe na jedan gradić koji se ispostavi tvrdim orahom, na put mu stane šerif koji čini sve kako bi dokazao prevaru iza prodaje magle zapakirane u svete riječi.

LOVE EXPOSURE
Četverosatni maraton s kaleidoskopom tema, ali osnovicom u religijskim traumama – Sion Sono, trenutačno najrazvikanije ime modernog japanskog filma, snimio je ovo remek-djelo 2008., inspirirano kršćanskim moralom i pogledima na obitelj, seks, dužnost, strast... S puno humora, naravno.

THE TEN
Deset priča, deset božjih zapovjedi. Jednostavan koncept koji je 2008. David Wain pretvorio u dugometražni igrani omnibus. Priče obuhvaćaju sve od celebrity kulture kao mjesta novog obožavanje bogova preko liječnika koji ubije pacijenta ostavivši škare u njegovom abdomenu do Winone Ryder koja krade lutku iz ljubavi.

ADAM'S APPLES
Crrrna vjerska komedija iz samog srca Danske, koju godinu prije negoli je danski film postao novom globalnom atrakcijom. Te 2005., Anders Thomas Jensen režirao je uradak o neonacistu koji odslužuje kaznu službom zajednici, pri čemu se sukobljava sa svećenikom. A jabuka grijeha potrebna je za izradu fine pite...

RELIGULOUS
Antireligijski dokumentarac iz 2008., još uvijek beskrajno urnebesan – Bill Maher stao je pred kameru, a iza nje režira Larry Charles, čovjek koji nam je dao sve od 'Seinfelda' do 'Borata'.