ZAGROBNI MILIJUNI

Zvijezde koje se bogate i nakon smrti

28.11.2009 u 11:03

Bionic
Reading

Većina nas skuplja svaki novčić u čarapu za crne dane, pogotovo u današnja krizna vremena, no istovremeno smo mazohistički opčinjeni raznim svjetskim zvijezdama koje plivaju u novcu, neke čak i nakon smrti. Iako sami nismo bogatuni, razne zvijezde obasipamo novcem čak i kad su dva metra pod zemljom. Pogledajmo neke od primjera zvijezda koje odlično zarađuju i u zagrobnom životu te njihove prihode u godini na izmaku

Tupac Shakur

Put do slave: reperski prorok
Preminuo: 13. rujna 1996. od posljedica ranjavanja u obračunu bandi
Staž nakon smrti: 13 godina
Zarada: sedam milijuna dolara

Put ovog repera bio je u najmanju ruku neobičan, a tijekom svoje karijere uspio je sakriti pravo malo bogatstvo neobjavljenih pjesama. Sudbina je vjerojatno htjela da Tupacova majka izbori sudski spor s njegovom izdavačkom kućom u svoju korist te stekne pravo na izdavanje njegovih pjesama, iz čega se izrodilo čak 10 posmrtnih albuma.

Većina njih je debitirala na prvom mjestu na Billboardovoj ljestvici, a Tupacov uspjeh posegnuo je i izvan glazbe. Dokumentarac Tupac: Resurection je, osim što je osvojio nominaciju za Oscara, utabao put za brojne jednako uspješne biografije.

Kome ostaju pare?
Afeni Shakur, Tupacova majka, izborila se za nasljedstvo, ne samo pukim rodoslovljem, nego i predanim radom u promicanju glazbe svog sina godinama nakon njegove pogibije.

Marilyn Monroe

Put do slave: prva holivudska diva okrunjena tijarom seks simbola
Preminula: 5. kolovoza 1962. od predoziranja tabletama za spavanje
Staž nakon smrti: 47 godina
Zarada: osam milijuna dolara

Marilyn Monroe i danas je utjelovljenje holivudskog glamura, a njezin lik još uvijek krasi razne proizvode i reklame, poput nedavne linije parfema Marilyn ili pak nove kampanje Dom Perignona i automobilskog diva General Motorsa.

Marilyn je svojedobno izjavila da je ne zanima novac, nego samo želi biti divna. No za kompaniju CMG Worldwide, ona je i divna i donosi novac. Naime, spomenuta kompanija brine se o zaradi gospođice Monroe nakon njezinog nesretnog predoziranja tabletama za spavanje.

Kome ostaju pare?
Budući da Marilyn Monroe nije nadživio nijedan član bliže obitelji, pravo na sav prihod koje njezino ime i imidž zarađuju i danas prisvaja CMG Worldwide. Da ne bude zabune, iznosi nisu beznačajni. U 2003, 2004. te 2005. Marilyn je zaradila po osam milijuna dolara, a s novosklopljenim poslovima, profit i dalje raste.

John Lennon

Put do slave: glazbeni opus koji je definirao moderni rock
Preminuo: 8. studenog 1980. od posljedica atentata
Staž nakon smrti: 29 godina
Zarada: 22 milijuna dolara

Jasno je da je glavni izvor Lennonovog zagrobnog prihoda prodaja albuma koja ne jenjava ni tri puna desetljeća nakon atentata na ovog glazbenog vizionara. No pritoke u slivu zarade su i prihodi od njegovih umjetničkih djela, kojih je nepresušno more jer je slikarstvo bilo Lennonova prva ljubav, a kist je u ruci držao puno prije no gitaru. Pokoji dolar kapne i od tantijema brodvejskog mjuzikla za koji je napisao glazbu i tekstove, a tu su još i dječje igračke i srebrni nakit s Lennonovim pečatom.

Kome ostaju pare?
Odgovor se sam nameće – kao što je upravljala Lennonom i Beatlesima za vrijeme njegova života, njegova udovica Yoko Ono upravlja i Lennonovom zaradom poslije njegove smrti.

Kurt Cobain

Put do slave: pjevač i skladatelj benda Nirvana
Preminuo: 5. travnja 1994, samoubojstvo
Staž nakon smrti: 15 godina
Zarada: 50 milijuna dolara

Je li frontmen Nirvane razmišljao o dobrobiti svoje obitelji kad si je raznio glavu sačmaricom? Vjerojatno nije, no kad njegova udovica stavi na stranu pretrpljene duševne boli i ožalošćenu vojsku obožavatelja, ono što joj ostaje je pravo bogatstvo koje joj je Kurt (nehotice) ostavio.

Istini za volju, kontroverzni grunger je zaradio svoju slavu još tokom života, često nošen na poslovičnim ramenima generacije kao glasnogovornik anonimne, ali gnjevne većine koja žudi za ventilom. No iako je pola svijeta postalo zaluđeno njegovim glazbenim dostignućima upitne kvalitete, pravom zlatnom kokom se pokazao tek nakon tragične smrti, a glavni profiter u cijeloj priči nisu bili vjerni obožavatelji, već Cobainova udovica.

Nakon Cobainove smrti, Nirvana je doživjela još dvije reinkarnacije u obliku MTV 'Unpluggeda' i albuma 'From the Muddy Banks of the Wishkah' koji su se prodali u više od pet milijuna primjeraka, a 97 posto ukupnih prihoda pripalo je Courtney Love, neposredno nakon bespoštedne sudske borbe s preostalim članovima Nirvane, Daveom Grohlom i Kristom Novoselichem. Ucviljena udovica namakla je još malo para prodavši Cobainove dnevnike, a 2006. je zaradila pravo bogatstvo prodavši 25 posto Nirvaninog kataloga za navodnih 50 milijuna dolara

Kome idu pare?
Courtney Love je i nakon prodanog postotka ostala s pozamašnom svotom proizašlom iz godišnjih tantijema, a nasljednica je i Cobainova kćer Frances Bean Cobain. Bivšim članovima, Grohlu i Novoselichu, pripalo je tek tri posto ukupne zarade.

Elvis Presley

Put do slave: glazbeno nasljeđe zbog kojeg je još uvijek kralj rocka
Preminuo: 16. kolovoza 1977. od srčanog udara
Staž nakon smrti: 32 godine
Zarada: 55 milijuna dolara

Okorjeli obožavatelji kralja rock'n'rolla vjerno štuju kult i modernu legendu koja tvrdi da Presley nikad nije umro, a zarada od njegovih nosača zvuka potvrđuje tu teoriju. Razni box setovi i best of kompilacije, materijali su koji unatoč bezbrojnim reizdanjima ne gube na svojoj svježini te s polica glazbenih dućana nestaju brže od alve.

No, osim svojom glazbom, Kralj zarađuje i od ulaznica za njegovo imanje Graceland te od raznih proizvoda koji nose njegovo ime. Primjerice, Mattel je ove godine reizdao 'zločesto' društvo popularnoj Barbici u slučaju da se nađe u zatvorskom okruženju, u Jailhouse Rock inačici minijaturnog plastičnog Elvisa. U skorijoj budućnosti je najavljen tematski spektakl u kojem će spoj Elvisa i Cirque du Soleila biti nova atrakcija Las Vegasa.

Kome ostaju pare?
Dio prihoda ostaje Kraljevoj kćeri Lisi Marie, no čak 85 posto prava na iste ona je prodala kompaniji CKX, jednom od američkih divova zabavne industrije.

Michael Jackson

Put do slave: revolucija i evolucija pop glazbe
Preminuo: 25. lipnja 2009. od kobne kombinacije lijekova
Staž nakon smrti: pet mjeseci
Zarada: 90 milijuna dolara

Kralj popa preminuo je svega nekoliko tjedana prije nastupa koji je najavljivan kao veliko finale njegove karije. Nakon prvobitnog šoka uslijed ovog nimalo očekivanog nemilog događaja te medijske pompe koja je kulminirala optužbom za ubojstvo iz nehaja koja je sustigla Jacksonova liječnika, zarada od proizvoda na bilo koji način vezanih uz Jacksonovo ime lansirala se u orbitu.

Posmrtna zarada dodatno je skočila nakon što je Sony otkupio prava na Jacksonov lik i djelo za instant kino-hit This Is It, a cifru je dodatno podebljala prodaja albuma te isplaćena prava za televizijske i radijske maratone Jacksonovih hitova posvećene preranom odlasku kralja popa tjednima nakon njegove smrti. Sudeći po kultnom statusu i dosadašnjom svjetskom zaluđenosti za njegovim pjesmama, Michael Jackson će zasigurno još desetljećima vladati kao kralj popa sa samog vrha ljestvice najimućnijih i najunosnijih preminulih zvijezda.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: