COOLSCULPTING

Znate li za mršavljenje smrzavanjem?

28.12.2012 u 10:29

Bionic
Reading

Coolsculpting je novo rješenje za uklanjanje masnih naslaga: jednostavno smrznete masne stanice, one će odumrijeti i postupno nestati. Ovaj tretman idealan je za uklanjanje viška nakupljenog u blagdanskom obilju

Obično govorimo da se masnoće tope. Novi tretman, sve popularniji, uklanja ih – dubokim hlađenjem
Kako bi uklonili neželjene posljedice blagdanskog obilja, tisuće Amerikanaca podvrgavaju se tretmanu imena coolsculpting, premda je riječ o postupku koji je poznatiji pod imenom kriolipoliza


Tretman košta oko 750 dolara, uz jamstvo da će se tako ukloniti 20 do 25 posto masnoće u području koje je pod tretmanom (trbuh ili bedra).

Njujorška dermatologinja Michele Green kaže da je uočila poseban interes pacijenata u ovo doba godine.
'Coolsculpting je jednostavan način da se smrzavanjem uklone neželjene naslage masnoća', izjavila je za Daily Mail. Posebno je popularan poslije praznika, kada smo svi pretjerali s hranom.

Kako izgleda postupak? Na željeno mjesto stavlja se oblog koji zamrzava masne stanice ispod kože. Temperature ispod nule ubijaju masne stanice, a tijekom sljedećih nekoliko mjeseci tijelo ih odbaci. Tretman može trajati od jednog do nekoliko sati, posve je bezbolan i za njegova trajanja pacijenti obično gledaju filmove.

Ovaj je zahvat posebice popularan među muškarcima, javlja Daily Telegraph, jer oni su u pravilu sramežljiviji i teže se upuštaju u kompliciranije zahvate kao što je liposukcija.

Primjerice, na klinici za estetsku kirurgiju Marina u Los Anglesu 45 posto pacijenata za ovaj zahvat su muškarci – u usporedbi sa svim ostalim tretmanima, u kojima muškarci čine skromnih 13 posto.

'Muškarci najčešće dolaze zbog naslaga oko trbuha, no nerijetko žele tretman prsa. Žene dolaze zbog trbuščića, struka, ali i bedara i ruku', komentira dr. Grant Stevens, plastični kirurg s klinike Marina.
No oni koji traže način da izbjegnu teretanu bit će razočarani informacijom da coolsculpting ne može biti potpuna zamjena. Premda je eliminacija masnih stanica trajna, postupak istodobno ne sprečava formiranje drugih masnih stanica u drugim područjima.

'Ako puno jedete, nabacit ćete kilograme na drugim mjestima', objašnjava doktor Stevens, 'zato nema druge nego odlaziti u teretanu i paziti na prehranu.'

'Idealni pacijent je osoba koja je u dobroj formi', dodaje dr Green, 'i obraća se s molbom da pomognemo eliminirati neku masnu naslagu, ali je generalno u dobroj kondiciji.'
Coolsculpting osmislili su znanstvenici tvrtke Zeltiq u Kaliforniji. Mitchell Levinson, osnivač Zeltiqa, tvrdi da su pacijente promatrali tri godine nakon tretmana i da se masne stanice nisu vraćale.

Za masnu naslagu oko struka obično je potreban jedan tretman. Pivski trbuh ili nakupine masti ispod ruku trebat će oko dva tretmana. Ipak, znanstvenici upozoravaju da je ovaj zahvat osmišljen za one koji trebaju malu pomoć u modeliranju tijela, a ne kao lijek za debele ljude.