DVIJE RAZLIČITE STVARI

Znate li razliku između suhe i dehidrirane kože

22.01.2018 u 12:48

Bionic
Reading

Suhu kožu najčešće povezujemo s nedostatkom vlažnosti i dehidracijom, no dermatolozi upozoravaju kako su suha i dehidrirana koža dvije potpuno različite stvari. Evo kako prepoznati razliku

Najbolja obrana od oštećene i tvrde kože je razumijevanje razlike između suhoće i dehidracije, a zatim pronalaženje odgovarajućih proizvoda za postizanje hidratizirane i nahranjene kože ovisno o vašem tipu i stanju. Pripremili smo za vas malu školu pravilne njege kako biste naučili prepoznati u kojem je stanju vaša koža te kako spriječiti suhoću i dehidraciju.

Ne želite li se naći u neugodnoj situaciji poput Kendall Jenner, važno je posvetiti pažnju koži tijela i lica, a ako izbjegavate kozmetičke preparate i vjerni ste prirodnoj kozmetici, onda morate isprobati čarobno arganovo ulje, jedno od najcjenjenijih ulja koje se stoljećima koristi kao eliksir ljepote.

  • +8
Proizvodnja arganovog ulja u Maroku Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Što je suha koža?

Iako arganovo ulje ima snažna antioksidativna svojstva i regenerativno djelovanje, ono vam neće pomoći u borbi protiv suhoće i dehidracije kože. Vanjski sloj, odnosno epiderma, pokrivena je emulzijom vode i lipida (masnoća) poznatom pod nazivom hidrolipidni film. On pomaže zadržati našu kožu podatnom i djeluje kao dodatna barijera protiv bakterija, a kada lipidi nedostaju, koža može postati suha, zbog čega imamo osjećaj da je zategnuta i gruba.

Bez potrebnih ulja koža zapravo gubi vlagu, a bez nje izgleda izgleda hrapavo i crvenkasto, dolazi do vidljivih mrlja, a bore su često izraženije. Suha koža također može dovesti do oštećenja zaštitne funkcije, a time do dugotrajne osjetljivosti i kožnih upala te biokemijskih reakcija poput gubljenja kolagena.

Kako spriječiti suhoću kože?

Svaki dermatolog reći će vam kako osnovna briga kože podrazumijeva redovitu hidrataciju, i to odgovarajućim hidratantnim kremama koje ju štite od gubitka vlage. Za najbolji učinak, zdravu, nahranjenu i hidratiziranu kožu, potražite preparate na bazi shea maslaca, pčelinjeg voska, ulja jojobe i ulja suncokreta.

Kako tretirati suhu kožu?

Najbolji način liječenja suhe kože je pomoću blagih sredstava za čišćenje tijekom tuširanja te izbjegavanje onih grubih i sa sapunom. Koristite pilinge s nježnim mikrogranulama koje će skinuti mrtve stanice kože, ali je neće oštetiti. Pilinzi pomažu u obnavljanju i ključni su za sjajni i zdravi izgled kože jer poboljšavaju prirodnu proizvodnju intercelularnih lipida.

Također, u zimskim mjesecima koristite ovlaživače zraka u prostorijama u kojima boravite i, što je još važnije, hidratantnu kremu i losion za tijelo obavezno nanesite u roku od minute nakon tuširanja/čišćenja lica kako biste spriječili da voda koju je naša koža upila ispari na suhom zimskom zraku.

Što je dehidrirana koža?

Dehidrirana koža je stanje kože kojoj nedostaje vlage, ali još uvijek može proizvoditi ulje. I dok uzrok dehidracije može biti genetika ili ekološki faktori, dehidrirana koža često djeluje zategnuto, a zbog deflacije površinskih stanica bore su vidljivije. Pogleda li se kroz povećalo, dehidrirana koža ima sićušne trokutaste bore uzrokovane nedostatkom vode, a uobičajena je kod osoba s masnim i problematičnim tenom sklonim aknama koje koriste grube preparate, zbog čega gubi vodu.

Kako spriječiti dehidraciju kože?

Dehidriranu kožu možemo usporediti s kožnim naslonjačem jer zahtijevaju slično održavanje. Prolijete li vodu po kožnom naslonjaču, koža će postati samo još više suha. Dehidrirana koža i dalje proizvodi ulje, ali osoba ima osjećaj zategnutosti, dok suha koža proizvodi malo ulja ili ga uopće ne proizvodi i može djelovati prljavo (pojava mrlja na koži). Iako je redovita konzumacija vode važna za zdravlje, ona je ponajprije važna za održavanje kože hidratiziranom.

Kako tretirati dehidriranu kožu?

Hidratacija kože započinje odabirom hidratantne kreme koja sadrži humektanse poput glicerina ili hijaluronske kiseline. Ti sastojci pospješuju apsorpciju vode, zbog čega je koža mekana i podatna. Iako su pilinzi dobri za kožu, nemojte pretjerivati s njima, s obzirom na to da prekomjernim eksfoliranjem možete pogoršati dehidraciju i uzrokovati upalu. Čistite kožu gelovima za tuširanje koji ne sadrže sulfate kako biste spriječili dodatnu dehidraciju nakon tuširanja.