SLATKE I OPASNE ZABLUDE

Znate li pod kojim se sve imenima krije šećer?

17.09.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Fruktoza, maltoza, invertni šećer i dalje su samo – šećer, namirnica koju stručnjaci danas smatraju najodgovornijom za epidemiju pretilosti i dijabetesa. Budući da je prema nekim istraživanjima čak 75 posto namirnica koje kupujemo u trgovinama zaslađeno, vrijeme je da naučimo prepoznati imena pod kojima se krije ova bijela opasnost

Ako pratite zdravstvene vijesti, vjerojatno znate da trebati paziti na količinu šećera u prehrani. Šećer se danas smatra glavnim krivcem velike rasta stope pretilosti, dijabetesa i drugih stanja poput masne jetre. No šećer je u namirnicama skriven

pod raznim imenima, a neke od tih formula imaju goru reputaciju od običnog šećera.

To je slučaj i sa sveprisutnim industrijskim sladilom, glukozno-fruktoznim kukuruznim sirupom koji može imati katastrofalan utjecaj na našu prehranu, no iako je kukuruzni sirup u posljednje vrijeme demoniziran, znanstvena istraživanja ne podržavaju ideju da je ta vrsta šećera gora od drugih vrsta.

Dr. Barry Popkin sa Sveučilišta North Carolina objašnjava kako nas kao potrošače može zbuniti sve veći broj imena za šećer koja se koriste na etiketama proizvoda. Prema njegovom istraživanju većina hrane je zaslađena: utvrđeno je da je od 85,451 dostupnih namirnica čak 75 posto njih sadržava dodana sladila. A ako ste već u trgovini, vaša je najbolja obrana znanje. Stoga, naučite pod kojim se sve imenima skriva šećer, predlaže Huffington Post.

Koncentrirani voćni sok
Često je nazvan po stvarnom voću, poput jabuka. No budući da voće ima manje carinske tarife od šećera, jeftinije ga uvoziti. 'Iako naziv koncentrirani voćni sok zvuči zdravije i prirodnije nego visoko-fruktozni kukuruzni sirup ili drugi šećerni sirupi, to je još uvijek samo šećer', kaže Popkin.

Dekstroza
Dekstroza je jednostavan oblik glukoze, ali mnogi proizvođači hrane vjeruju da potrošači imaju manje negativne asocijacije kad na etiketi pročitaju dekstroza umjesto glukoza.

Maltoza
Maltoza je vrsta šećera napravljena od dvije vezane molekule glukoze. Visoko-maltozni kukuruzni sirup drugo je najčešće sladilo koje je jednostavno rezultat obrade kukuruza na drugačiji način.

214096 ,207246 ,204824 ,201715

Kristalna fruktoza

Kristalna fruktoza je fruktoza izvedena iz kukuruza, a smatra se da je oko 20 posto slađa od šećera te pet posto slađa od visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa.

Invertni šećer
Invertni šećer je sličan medu, javorovom sirupu i visoko-fruktoznom kukuruzno sirupu. Ali je to samo aharoza (stolni šećer) podijeljen na svoje kompozitne dijelove: glukozu i fruktozu. Ima dulji rok trajanja od kristalnog šećera i slađi je.

Sirovi šećer
Naziv za minimalno obrađen koji zadržava određene količine melase, prirodnog nusproizvoda pretvaranja šećerne trske u šećerne kristale. to Taj je šećer možda prirodniji od kemijski tretiranih sladila, ali to ne znači da je doista sirov. Stručnjaci upozoravaju da namirnica koja je prirodna, ne znači da je posebno i zdravija.

Sirup od slada
Najčešće je proizveden od ječma, koje se pretvara u šećer - maltozu.

Fruktoza
Fruktoza je šećer koji se nalazi u voću. To je najslađi dio komercijalno dostupnih šećera, a zbog visokih koncentracija i visokih iznosa stručnjaci vjeruju da je najodgovorniji za rast pretilosti, dijabetesa i drugih bolesti.