KORISTAN SAVJET

Znate li kako očistiti glačalo: Riješite se kamenca i mrlja s njegove ploče

21.10.2020 u 11:09

Bionic
Reading

Da i glačalo koje svakodnevno koristimo mi trebalo redovito održavati kako bi pravilno funkcioniralo i dulje trajalo jer naslage koje se vremenom skupe i vapnenac itekako smanjuju učinkovitost ovog korisnog kućanskog uređaja

Neki savjetuju kako bi glačalo trebalo očistiti barem jednom mjesečno jer nakupine na ploči glačala kojom prevlačimo preko čistog rublja mogu zaprljati tkaninu.

Prašina, ostaci deterdženta, omekšivača pa čak i dijelovi vlakana odjeće mogu se zaglaviti na i unutar dna glačala, a i nakupljeni kamenac u spremniku također može vremenom postati problem i otežavati glačenje.

Čišćenje je postupak u dva koraka: jer prvo morate očistiti spremnik za vodu, a zatim ćete morati riješiti dno.

Za prvi korak jednostavno do kraja napunite spremnik za vodu vodom i nastavite pritiskati tipku za paru dok se spremnik ne isprazni. To osigurava uklanjanje svih čestica koje su se kalcificirale u spremniku.

Iako se možda čini kako čišćenje samo uz pomoć vode možda nije dovoljno učinkovito, dodavanje kemikalija moglo bi naškoditi uređaju i oštetiti ga.

Sljedeći je korak čišćenje samog dna glačala. Prvo provjerite je li glačalo isključeno, a spremnik za vodu prazan. Zatim obrišite dno vlažnom krpom prije nego što uključite glačalo na najvišu postavku pamuka i istisnete malo sredstva za čišćenje namijenjenog glačalima na frotirski ručnik. Kružnim pokretima pređite vrućim glačalom preko ručnika. Ne brinite ako tijekom ovog postupka izlazi malo pare - to je sasvim normalno. Pređite glačalom po čistom frotirskog ručniku ili drugom stranom onog korištenog ručnika uklonite ostatke sredstva za čišćenje. Ponavljajte ovaj postupak dok na dnu glačala ne ostane ništa.

Dno glačala možete očistiti i sa mješavinom vode i sode bikarbone, pa ih pomiješajte u jednakom omjeru. Naj način ćete stvoriti pastu koja će učinkovito razgraditi mrlje na dnu glačala. Postupak je takav da prvo krpu namočite u dobivenu u smjesu i potom trljajte dno kako bi ste očistili glačalo od mrlja i prljavštine.