VELIKA RAZLIKA

Znate li kad treba koristiti glatko, a kad oštro brašno

13.01.2017 u 07:25

Bionic
Reading

Koliko ste puta u kakvom receptu pročitali da je potrebno glatko ili oštro bijelo brašno, ali niste znali zašto je tome tako? E, pa ta razlika je važna jer su te dvije vrste brašna garancija da će određene slastice ili tijesta biti još bolji ako ih pravilno odaberete

Bijelo pšenično brašno dobiva se finim mljevenjem jezgre i, za razliku od integralnog, za koje se uzima cijelo zrno s ovojnicom i klicom, ipak gubi većinu minerala i vitamina. Što se više puta pšenica melje, dobiva se finije brašno, a o tome ovisi i oznaka tipa, poput T 400, T500 ili primjerice T800. Ona označava količinu pepela u brašnu i ako ga ima više, ono je tamnije boje.

Namjena glatkog brašna

Glatko brašno

Idealno za kruh, peciva ili dizana tijesta te lisnato tijesto


Ono je za jako mali postotak finije mljeveno od oštrog pšeničnog brašna i zato je primjerice tijesto od njega glatkije teksture. S njime se najčešće pripremaju kruh, peciva ili dizana tijesta, ali je i bolji izbor ako planirate raditi lisnato tijesto ili recimo popularne muffine

A kada koristiti oštro brašno?

Oštro brašno

Idealno za kolače od prhkog tijesta, pite, biskvite za torte, hrskave kekse, knedle ili domaće njoke

Ono je malo grublje samljeveno i s njime ćete pripraviti ukusne kolače od prhkog tijesta, pite, biskvite za torte, hrskave kekse, knedle ili domaće njoke. Imate li naviku pred kraj kuhanja malo zgusnuti jelo, oštro brašno je bolja opcija od glatkog.

Iznimka koju svi vole

I dok su za sve tipove tijesta ili slastica postavljena jasna pravila za to kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svatko ima svoj recept i neki kažu da je bolje glatko, a drugi oštro brašno. Niste li sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.