DOBRO IZRAČUNAJTE

Znate li kad su vam plodni dani?

07.12.2016 u 11:06

Bionic
Reading

Svaka žena je jedinstvena i posebna, pa se tako i menstrualni ciklus kod svake žene razlikuje. U pravilu ciklus traje 28 dana, no mnoge zdrave žene imaju ciklus nešto duljeg ili kraćeg trajanja. Znate li točno izračunati svoje plodne dane i ovulaciju?

Kod žena s pravilnim ciklusom, ovulacija se zbiva 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Period od prethodne menstruacije do ovulacije računa se kao prva faza ciklusa, od ovulacije do sljedeće menstruacije traje druga faza ciklusa, a obje faze imaju podjednako vrijeme trajanja.

Klinička ispitivanja pokazuju da najmanje devet od 10 žena ima menstrualni ciklus koji varira više od četiri dana, a tek manje od 20 posto ovulira 14. ili 15. dana – na dane za koje žene smatraju da su najplodniji u mjesecu. Pokazalo se da se ovulacija događa najranije devetog ili najkasnije 30. dana menstrualnog ciklusa. Također je uobičajena zabluda da svaka žena ima neprestano ciklus koji traje 28 dana.

U prosjeku, za pravilan ciklus od 28 dana, samo 26 dana u godini žena ima najveću šansu da ostane trudna.

Pri nepravilnim ciklusima obično je druga (sekrecijska) faza stalna, traje 14 dana, a prva (proliferacijska) faza je skraćena. Tako, na primjer, na 9 dana pri 23-dnevnom ciklusu, ili je pak produljena, naprimjer na 19 dana pri 33-dnevnom ciklusu.

Kalendarskih metoda izračuna ovulacije ima nekoliko, a sve se temelje na računanju plodnih dana. U pravilu, ovulacija nastupa 10-16 dana prije početka sljedećeg menstrualnog ciklusa, a plodni dani su tri do pet dana prije i poslije ovulacije. Jedna od pouzdanijih metoda je Ogino i Knaus metoda te je možete isprobati na jednom od interaktivnih kalendara ovulacije poput onog na zdravobudi.hr/plodni-dani-kalendar.

Temperaturna metoda je vrlo slična, ali se ne služi računanjem plodnih dana, već mjerenjem bazalne temperature, koja je na dan ovulacije oko 1°C viša nego ostalih dana.

Osim toga, postoje i neki fizički znakovi pomoću kojih možete znati da ovulirate. Jedan od pouzdanijih je vaginalni iscjedak koji je na početku ciklusa, odmah po završetku menstruacije, mutan, ljepljiv, gust i neobilan, ali približavanjem plodnih dana postaje obilniji, bistriji i rastezljiv. Zadnjeg dana takva iscjetka žena je najplodnija jer tad nastupa ovulacija.

No tu su i drugi znakovi, poput osjetljivih grudi, nadutosti, slabije boli u abdominalnom području, neznatno povećane tjelesne temperature i povećane želje za seksom. Za vrijeme ovulacije tjelesna se temperatura poveća za 0,3 – 1°C zbog hormona progesterona koji u tijelu prouzrokuje učinak povećane temperature.

Plodni dani i ovulacija u poptunosti ovise o hormonima

To znači da su plodni dani 2–3 dana prije povećanja temperature i moguće još na dan povišene temperature. Poslije ovulacije temperatura do sljedeće menstruacije ostaje na višoj razini u slučaju trudnoće. Pri utvrđivanju ovulacije po ovoj metodi važno je da određeno vrijeme ujutro odmah nakon buđenja redovno mjerite temperaturu i zapisujete je u tablicu

Približno petina žena ovulaciju osjeća kao slabu bol u donjem dijelu trbuha, koja može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Plodni dani i ovulacija u potpunosti ovise o hormonima. Tijelo proizvodi FSH folikulostimulirajući hormon, koji za vrijeme prvog dijela ciklusa stimulira rast folikula i sazrijevanje jajne stanice. U pravilu, samo će jedno jajašce biti dovoljno veliko da se 'probije' iz folikula za vrijeme ovulacije, no kod nekih se žena povremeno izbace dva jajašca, što može rezultirati blizancima.

Ako upoznate svoje tijelo i menstrualni ciklus, lako ćete moći znati kada ovulirate. Ključno je da pripazite na promjene u vaginalnoj sluzi, a ovulaciju možete otkriti i ovulacijskim testovima koji utvrđuju povećanu količinu luteinizirajućeg hormona (LT) u urinu koji proizvodi mozak i koji uzrokuje ovulaciju. Ti su testovi precizniji i sigurniji od mjerenja tjelesne temperature i mogu predvidjeti ovulaciju i do 36 sati prije, ali ipak njihovi rezluati nisu stopostotni.