DULJI ŽIVOTNI VIJEK

Znate li da su 70-e nove 30-e?

27.02.2013 u 11:12

Bionic
Reading

Želite li jednu dobru vijest? 72. godina života nova je trideseta! No to ne znači da nećete imati bore

Znanstvenici su otkrili da su naši davni preci koji su bili primitivni lovci imali iste šanse za smrt u svojim tridesetima, kao što ima današnji suvremeni čovjek u 72. godini života. Tijekom 8.000 generacija ljudi, najveći pad smrtnosti zabilježen je u posljednjim četirima generacijama.

Od 1840., životni vijek novorođenčeta u razvijenim Zapadnim zemljama porastao je za oko tri mjeseca, i to svake godine. Zahvaljujući napretku medicine, ali i boljoj prehrani, životni je vijek sada dulji od 80 godina u razvijenim zemljama.

Stručnjaci iz instituta Max Planck tvrde da su moderna zdravstvena skrb te suvremena medicina najzaslužniji za takvo produljenje životnog vijeka, a svoje izjave temelje na provedenim istraživanjima.

U posljednjem su istraživanju znanstvenici proučavali pripadnike australskih i afričkih plemena koji žive slično našim precima. Usporedili su njihov životni stil s Japancima te zaključili kako pripadnici plemena u 30-ima imaju gotovo jednake šanse za umiranje kao Japanci u 70-im godinama života.