VOLI I BUDI ZDRAV

Znate li baš sve o opakom HIV-u?

29.11.2013 u 17:39

Bionic
Reading

Pod sloganom 'Voli i budi zdrav' već nekoliko dana traje kampanja Hrvatske udruge za oboljele od HIV-a (HUHIV) kojom se u sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a zalaže za informiranje mladih i edukaciju građana, kvalitetnu zaštitu, antidiskriminaciju te unapređenje sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj

Vrhunac aktivnosti svakako je Pozitivan koncert, deveta po redu glazbeno-edukativna manifestacija koja se ove godine održava u zagrebačkom Domu sportova. Pozitivan koncert održat će se u subotu, 30. studenog, a za AIDS free generaciju nastupat će Goran Bare & Majke, Urban i njegova Četvorka, riječki Quasarr te beogradski sastav S.A.R.S.

Nastojanja udruge HUHIV već godinama podržava i Durex, globalni lider u proizvodnji kondoma. Durex diljem Hrvatske kontinuirano provodi brojne edukativno-promotivne aktivnosti kako bi ukazao na važnost zaštite prilikom spolnih odnosa.


Kao što je poznato, AIDS je bolest koja se najčešće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, stoga je iznimno važno, pogotovo među mladima te osobama s povećanim rizikom od zaraze, da se koristi zaštita te tako čuva vlastito i tuđe zdravlje.

Kondom predstavlja najbolju zaštitu ne samo od HIV-infekcije nego i drugih uzročnika spolno prenosivih bolesti kao što su herpes simplex, virus hepatitisa B, citomegalovirus, HPV, klamidija i drugi. No da bi djelotvornost zaštite kondomima bila učinkovita, nužna je redovita i pravilna primjena. Nažalost, problem nelagode i neznanja i dalje je iznimno prisutan u društvu. Na svjetskoj razini, AIDS se tretira kao globalni problem te je u tijeku petogodišnja kampanja Ujedinjenih naroda da se potpuno iskorijeni.
Stoga na sam dan obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, na zagrebačkom Preradovićevom trgu (Cvjetni trg) posjetite HUHIV INFO šator, informirajte se o važnosti zaštite i testiranja i pridružite se globalnoj borbi za AIDS free generaciju.