VRIJEDNO OTKRIĆE

Znanstvenici vjeruju da su našli lijek protiv demencije

  • Autor: I.B./Hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2017 17:12
  • Objavljeno 20.04.2017 u 17:12
Laboratorijska istraživanja

Laboratorijska istraživanja

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Znanstvenici se nadaju da su našli lijek koji zaustavlja neurodegenerativne bolesti mozga, uključujući demenciju, piše BBC

Britansko Vijeće za medicinska istraživanja (MRC) je 2013. prvi put zaustavilo propadanje moždanih stanica u životinja, što je bila vijest koja je obišla svijet. No, aktivna tvar nije bila pogodna za ljudsku primjenu, jer je izazivala oštećenje organa.

Sada su pronađena dva nova lijeka koji bi trebala imati isti zaštitni učinak na mozak i dokazano nisu štetna za ljude.

'Ovo je jako uzbudljivo', rekla je prof. Giovanna Mallucci, iz odjela za toksikologiju MRC-a u Leicesteru. Ona sada želi pokrenuti klinička ispitivanja na oboljelima od demencije i očekuje da će se rezultati znati u roku dvije do tri godine

Novi pristup temelji se na prirodnim obrambenim mehanizmima moždanih stanica. Kada virus uđe u stanicu dolazi do nastajanja virusnih proteina. Stanice odgovaraju tako da prekidaju proizvodnju gotovo svih proteina kako bi zaustavile širenje virusa.

Brojne neurodegenerativne bolesti uključuju proizvodnju štetnih proteina koji aktiviraju istu obranu, ali uz puno štetnije posljedice. Stanice mozda prekidaju proizvodnju tako dugo da na kraju same ne odumru. Taj proces može uništiti sposobnost kretanja, pamćenja, a ovisno o bolesti i izazvati smrt.

U prvoj studiji znanstvenici su uspjeli spriječiti aktivaciju obrambenog mehanizma i zaustaviti napredovanje prionske bolesti u miševa, što je bilo prvi put da je neka neurodegenerativna bolest zaustavljena kod životinja.

Nastavak istraživanja pokazao je da bi taj pristup mogao zaustaviti cijeli niz degenerativnih bolesti. Stručnjaci opisuju to otkriće kao 'prekretnicu' na tom području, iako je aktivna tvar štetna za gušteraču, piše BBC.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi