BEZ KLJUČA

Znanstvenici otkrili način kako provaliti u VW-ove automobile

30.07.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Megamos Crypto je kriptografski sigurnosni sustav koji Volkswagen, Bentley, Porsche, Lamborghini i drugi proizvođači koriste za daljinsko otključavanje i zaključavanje automobila, kao i pokretanje motora

Softver koji stoji iza sustava javno je objavljen na internetu još 2009. godine.

Trojac znanstvenika iz Velike Britanije i Nizozemske matematičkom analizom fundamentalnih algoritama Megamos Crypta sad su došli do rješenja kojim bi se automobilima iz koncerna VAG moglo bežično pristupiti bez ključa. Svoj rad trebali su prezentirati na sigurnosnom simpoziju Usenix idući mjesec, no Nijemci su tome stali na kraj.

Volkswagen je uspio ishoditi sudsku zabranu za objavljivanje dokumenta budući da bi u krivim rukama mogao 'omogućiti probijanje sigurnosti i krađu vozila'.

Volkswagen je bio spreman znanstvenicima odobriti objavljivanje dokumenta 'Raščlanjivanje Megamos Crypta: bežično otključavanje imobilizatora' nakon redakture, no Flavio Garcia, Roel Verdult i Baris Ege to su odbili uz objašnjenje da 'krive ruke' ionako već znaju za manjkavosti sustava te da bi sigurnosni propusti Megamos Crypta trebali biti javno poznati.