'DISLAJKAM MRŽNJU'

Zna li uopće vaše dijete što je to govor mržnje?

29.04.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Projekt Medijske tvornice, 'Nasilje nije cool', partnerski je projekt kampanje 'Dislajkam mržnju - NE govoru mržnje na internetu' koju provodi Ministarstvo socijalne politike i mladih. Ova je kampanja hrvatska verzija kampanje Vijeća Europe 'No Hate Speech Movement' te je usmjerena na prevenciju govora mržnje na internetu, posebice među mladima

Predsjednica Udruge Valerija Đurđević i Suzana Ritz, koja vodi Zagrebačko savjetovalište protiv nasilja djece i mladih Luka Ritz, otkrile su nam kakvi su rezultati kampanje, kakva je sada svijest djece i mladih po pitanju iskazivanja mržnje na internetu te što roditelji mogu učiniti da bi zaštitili svoju djecu.

U govor mržnje spada svaki oblik diskriminacije na temelju rase, vjerske pripadnosti, socio-ekonomskog statusa, nacionalnosti, seksualne orijentacije ili kulturološke pripadnosti. To znači usmeno ili pismeno: vrijeđanje, prijetnje, ismijavanje, diskriminiranje ili pozivanje na sve navedeno, a sve u odnosu na kategorije prema kojima se ljudi razlikuju.

‘Najčešći oblici cyberbullyinga među djecom i mladima, prema mojim iskustvima, upravo je vrijeđanje preko društvenih mreža u cilju ismijavanja, potom krađa fotografija i njihovo objavljivanje bez dozvole maloljetne osobe, kao što je nedavno bio slučaj sa stranicom Najveće drolje osnovnih i srednjih škola na Facebooku, ali i drugih učestalih takozvanih KJV stranica. Na našim radionicama, u direktnom radu s mladima, susreli smo se sa saznanjima da je vrlo često prisutno i zlostavljanje preko društvene stranice ask.com, preko koje anonimni korisnici šalju uvredljive poruke i prijetnje drugim korisnicima’, objasnila nam je Valerija Đurđević.

Suzana Ritz dodala je da postoji i nasilje preko posrednika. Događa se da počinitelj napada žrtvu preko treće osobe koja toga najčešće nije svjesna. Primjerice jedno dijete dozna lozinku drugog djeteta za njegovu e-mail adresu ili nadimak na chatu. Tako s njegove e-mail adrese može slati uznemirujuće poruke njegovom prijateljima, ostavljati neprimjerene poruke na blogu, chatu ili forumu.

Što učiniti kada se susretnemo s govorom mržnje

Valerija Đurđević savjetuje da bilo koji govor mržnje usmjeren na neku osobu treba u potpunosti ignorirati ako se dogodi jednom. Ako se dogodi više puta, tada ga je potrebno prijaviti ili podići privatnu tužbu na sudu.

Kada su u pitanju djeca, roditelji mogu mnogo učiniti. Za početak se trebaju educirati o svim opasnostima koje vrebaju na internetu, biti aktivno uključeni u načine na koje njihovo dijete provodi vrijeme na internetu i ne smiju ignorirati problem kada ga uoče. Cyberbullying je ozbiljan problem i bilo da je njihovo dijete počinitelj, bilo žrtva, može ostaviti ozbiljne posljedice u životu mladih osoba. Suzana Ritz ističe da su povjerenje, razgovor, edukacija i opet edukacija vrlo bitni.

‘Društvo svakim danom sve više napreduje, stoga je i pojam govora mržnje ušao dublje u kolektivnu svijest, ali bojim se da smo još daleko od konkretnih pozitivnih pomaka među mladima. Većina učenika u osnovnim školama na našim radionicama nije ni znala što je to govor mržnje i da su ga nekad i nesvjesno znali upotrebljavati', rekla nam je Đurđević.

Ipak, zadovoljna je rezultatima projekta. Uključeno je 10 osnovnih i pet srednjih škola, točnije 15 škola u 10 gradova. U projektu je sudjelovalo 300 djece i mladih te preko 20 profesora, a snimljeno je i 30 videa na temu cyberbullyinga koji su dostupni na You Tubeu. Ambasadorica projekta je Iva Šulentić, a promotori Goran Bogdan, Amar Bukvić, HK Medveščak, Tomislav Jelinčić, Ivana Nanut, Leona Paraminski i Daniela Trbović. Također, Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je natječaj za sve osnovne, srednje škole te učeničke domove u kojem poziva djecu i mlade da snime video o tome kako oni vide temu govora mržnje te kako bi ga spriječili.

Za kraj projekta održat će se i veliki koncert ‘Nasilje nije cool’ u kazalištu Vidra u utorak 6. svibnja u 20 sati. Nastupit će grupa Connect, Lana Jurčević, Ivana Kindl, Luka Nižetić, Leteći odred, Sandi, Slavonia band i Teška industrija. Sav prihod od ulaznica ići će u korist rada Savjetovališta protiv nasilja djece i mladih Luka Ritz, a ono uskoro postaje i ustanova, što samo govori o važnosti njegovog djelovanja. Cijena ulaznica je 25 kuna za učenike, studente i umirovljenike, 50 kuna za ostale građane, a besplatne su za djecu do sedam godina.