RODITELJI, OPREZ!

Život u potpunoj sigurnosti kod djece izaziva strahove

  • Autor: tportal.hr/Geo
  • Zadnja izmjena 12.01.2012 13:48
  • Objavljeno 12.01.2012 u 10:00
agresivna djeca

agresivna djeca

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Koliko bi roditelji morali i smjeli štititi djecu od opasnosti? U toj se nedoumici sve više odraslih odlučuje za sigurnost: kaciga za bicikl, dobro osigurano igralište... Smanjenje rizika čini se razboritim

No niz novih studija takav je pristup doveo u pitanje. Stručnjak za rizike David Ball sa Sveučilišta Middlesex u Londonu utvrdio je, primjerice, da gumeni podlošci ispod sprava za penjanje ne smanjuju, nego povećavaju učestalost nezgoda!

To je stoga što 'djeca i roditelji više riskiraju kad okolinu smatraju sigurnijom nego što jest'. Slično govori i norveška psihologinja Ellen Sandseter, profesorica iz Trondheima. Ona je ispitala rizike i izazove dječjih igrališta u Norveškoj, Engleskoj i Australiji te promatrala ponašanje djece.

Zaključila je da bi sprave za penjanje morale biti dovoljno visoke kako bi djeca razvila samopouzdanje. Gotovo nijedno dijete nije odmah nastojalo doći do vrha, već je svoju spretnost isprobavalo postupno.

No što se događa ako dijete ipak padne? To očito rijetko dovodi do trajnih tjelesnih ili duševnih posljedica. Naprotiv, djeca koja su jednom pala i udarila se mnogo će rjeđe razviti strah od visine.

Tekst je preuzet iz časopisa Geo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi