SAVJET PSIHOLOGA

Živcirate se oko japanskog suca? Nemojte!

13.06.2014 u 13:09

Bionic
Reading

Živciranje oko sinoćnje utakmice je besmisleno i najbolje je fokusirati se na izazove koji našu reprezentaciju čekaju, poručuju stručnjaci

Sinoćnja utakmica između Hrvatske i Brazila može se okarakterizirati kao vrlo stresni događaj za sve one koji su je gledali. Naravno, neke je konačni ishod pogodio više, a neke manje, no svejedno većina danas ima gorki okus u ustima dok stalno iznova u glavi premotava scene sinoćnjeg nogometnog sraza.

Već je poznato i znanstveno dokazano da gledanje utakmica, posebno važnih kao što je bila sinoćnja, nepovoljno utječe na zdravlje srca. Pretjerano živciranje ostavlja traga na zdravlju općenito, a najveći je problem što se mnogi živciraju još i danas.

Kako za tportal otkriva psihologinja Ana Žele, neprestano analiziranje onoga što se dogodilo sinoć može samo donijeti više štete nego koristi. Svima onima koji se ne znaju sami izvući iz stresnog začaranog kruga razmišljanja o utakmici, naša sugovornica nudi konkretne savjete od kojih će im brzo biti bolje.

Usmjeravanje na budućnost

'Kao i kod svih stresnih događaja u životu, uvijek je dobro usmjeriti se na ono što će biti u budućnosti. To je bolje nego tugovati za onim što je već prošlo. Dakle, trebamo pružiti podršku našim igračima u utakmicama s Kamerunom i Meksikom i ne trebamo se previše baviti time što se dogodilo sinoć', savjetuje psihologinja Ana Žele.

Fokus na dobro

Iako se mnogima to ne čini tako, sinoć su se dogodile i neke dobre stvari. Kako pojašnjava naša sugovornica, važno je fokusirati se na njih: 'Trebamo se usmjeriti na ono što je dobro u nekom događaju. U ovoj situaciji bismo se onda trebali koncentrirati na to da smo ipak došli na Svjetsko prvenstvo i da nas gleda dvije milijarde ljudi na samom otvorenju, što je velik uspjeh.'

Realna očekivanja
'Kod određenih očekivanja trebamo promotriti koliko su ona realna. U ovoj situaciji, treba se zapitati koliko je zapravo bilo realno očekivati da dobijemo Brazil na njihovu terenu, na otvorenju prvenstva i bez Marija Mandžukića. Dakle, treba čovjek ostati realan i sad se treba koncentrirati na ono što nas na tom prvenstvu čeka', kaže psihologinja Ana Žele.

Ugodne aktivnosti

Svima onima koji se ni danas ne mogu smiriti zbog poraza Hrvatske i nepravednog suđenja, naša sugovornica savjetuje: 'Nekakva prva pomoć bi bila da se osoba bavi aktivnošću koju voli. Ako netko voli plivati, neka ide plivati. Ako netko voli izlaske, neka onda izađe. Dakle, bila koja ugodna aktivnost osobi odvraća pažnju od toga. Opetovano razmišljanje o tomu što je sinoć bilo nije produktivno. Zapravo se ništa ne može više učiniti. Destruktivno je, nema smisla razmišljati o sucu, treba promijeniti fokus misli na nešto drugo.'