LJETNA POSLASTICA

Želite sačuvati preplanuli ten? Ovo slasno voće vaš je najbolji saveznik

06.08.2019 u 17:22

Bionic
Reading

Osim što ljeti uživamo u slasnim okusima lubenice i dinje, najtoplije je godišnje doba i u znaku mirisne breskve i nektarine čiji prepoznatljivi okus tek rijetki ne vole

Breskva (lat. Prunus persica) je ukusna i vrlo zdrava voćka, porijeklom iz sjeverozapadne Kine, ali odlično uspijeva i u našim krajevima. Radi se o pravom ljetnom voću: obično sredinom lipnja dozrijevaju prvi plodovi, a sezona im traje do kraja kolovoza.

Breskve sadrže mnogo vlakana, a ona su itekako važna za dobru probavu i smanjenje kolesterola.

Ovo voće je prava riznica beta-karotena, odnosno provitamina A, a zahvaljujući ovim sastojcima, idealna je namirnica za ljeto, jer će vam pomoći da ljepše potamnite te sačuvate preplanuli ten. Breskva je bogata i vitaminima grupe B - folacinom i nijacinom, vitaminima C i E, kao i biotinom.

Manje je poznato kako jedna srednje velika breskva ili nektarina pokriva oko 9 posto svakodnevnih unosa vlakana preporučenih za odrasle muškarce i žene što je čini itekako poželjnim obrokom.

Odličan su izvor A, C, E, B3 te minerala kalija, bakra i mangana, ali i željeza.

Zahvaljujući snažnim antioksidansima, vitaminima C i E, breskva može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma. Antioksidansi štite stanice od negativnog djelovanja slobodnih radikala i tako sprječavaju brojne zdravstvene probleme.

LEDENA POSLASTICA

Smrznuti jogurt s breskvom

Sastojci:

Tri i pol šalice nasjeckanih i smrznutih breskvi
Pola šalice šećera, može u prahu
Pola šalice nemasnog jogurta i 1 žlica limunovog soka

Priprema:

U blenderu prvo izmiksajte šećer i breskve dok ne dobijete dovoljno sitnu smjesu prema vašem ukusu. Za to vrijeme pomiješajte limunov sok i jogurt pa postupno dodajte breskvama i šećeru. Poslužite odmah. I dobar tek!

Beta-karoten je odgovoran za zdravlje očiju, a breskve sadrže veliku količinu tog antioksidansa. Ovaj provitamin njeguje i štiti mrežnicu oka od slobodnih radikala, te sprječava kataraktu i senilnu makularnu degeneraciju.

Osim toga, breskve su idealno ljetno voće jer će uspješno zasititi i osvježiti. I sjajna je stvar kako se ne morate brinuti da će uništiti vašu vitku liniju jer u 100 grama ima samo 39 kalorija dok npr. ista količina čokolade ima oko 500 kalorija!

Podjednako su ukusne i u klasičnim voćnim salatama ili kolačima, a u one najvruće dane napravite ukusni smrznuti jogurt.