ZA PRSTE POLIZATI

Želite nešto posve drukčije? Ovih šest recepata koji uključuju sočnu i mirisnu lubenicu, oborit će vas s nogu

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 23.07.2021 11:06
  • Objavljeno 23.07.2021 u 11:05
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Olga Ionina / Alamy / Alamy / Profimedia

Obožavana kraljica ljeta kako joj često tepaju, lubenica je bez sumnje, prvi vrhu najpopularnijih ljetnih namirnica

Jeste li znali osvježavajuća lubenica čije su zdravstvene blagodati dobro poznate ima i svoj dan?

Da, treći kolovoza je Međunarodni dan lubenica, a baš zato se Falkensteinerov gastro tim posvetio ovom savršenom povrću, za kojeg mnogi misle da je voće, no zapravo je povrće, a koje tako godi u ljetnim danima - kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima…

Isprobajte ovih šest recepata s lubenicom za dugo toplo ljeto:

Lubenica i sol

Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi! Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada sol dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji.

Lubenica i feta sir

Lubenica i feta sir

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Falkensteiner Hotels & Residences i Unsplash

Lubenica i feta sir

Sastojci za četiri male porcije:

1 kg lubenice

200 g feta sira

1 limeta

2-3 grančice majčine dušice ili mente

3 žlice maslinovog ulja

1 prstohvat soli

Po želji: Crveni luk, med i orasi

Priprema: Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje - et voilà!

Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa

Poke bowl s lubenicom

Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke Bowl. Svakako isprobajte!

Poke bowl s lubenicom

Poke bowl s lubenicom

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Falkensteiner Hotels & Residences i Unsplash

Sastojci za 4 osobe:

500 g lubenice

3 žlice ulja od kikirikija

3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa

2 avokada

200 g riže

1 krastavac

150 g edamame sjemenki

Sol

Neobvezno: Malo tofua i mrkve

Priprema: Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite.

Savjet: Kako biste jelu dali još malo boje i teksture, mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.

Carpaccio s tunom

Želite impresionirati goste večerom u koju ćete uložiti malo vremena i truda? Preporučujemo carpaccio od lubenice i tune. Super jednostavno, a vrlo ukusno.

Carpaccio s tunom

Carpaccio s tunom

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Falkensteiner Hotels & Residences i Unsplash

Sastojci za 4 osobe:

400 g sirove tune

400 g lubenice

4 žlice maslinovog ulja

100 g komorača

Sol

Neobvezno: Poprskati sokom limuna

Priprema: Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.

I u slast!

Popodnevni koktel

Koktel majstori iz čarobnog Falkensteiner Hotela & Spa Iadera dobro znaju kako začiniti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!

Sastojci:

0,3 l Tequille

0,2 l Havanna ruma

0,1 l Maraschina

0,3 l soka od maraške

Blendana lubenica

Mohito ice cube

Priprema: Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.

Veganski koktel od krastavaca

Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i bezalkoholni koktel od lubenice, super jednostavan za pripremu.

Sastojci:

150 ml soka od svježe lubenice

4 kriške krastavca

150 ml džina

100 ml svježeg soka limete

60 ml šećernog sirupa

Prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i ukrasite kriškom krastavca

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!