RAJČICOM DO VITKOSTI

Želite izgubiti kilograme? Rješenje je jednostavno

04.11.2009 u 11:32

Bionic
Reading

Zaboravite na fensi dijete i znojenje u teretani. Kilogrami se mogu otopiti i na puno lakši način, a kvaka je u konzumaciji rajčica

Jedenje povrća nas čini zadovoljnijima, a tako potiskujemo i poriv da nešto gricnemo, zbog kojega se inače najčešće ne uspijevamo riješiti viška kilograma. Vjeruje se da su rajčice bogate sastojcima koji povećavaju razinu hormona koji kontroliraju apetit, zbog čega su one jednostavan i jeftin način svladavanja osjećaja gladi.

Sve je to potvrdilo istraživanje Sveučilišta Reading gdje su zaključili da se osjećamo sitijima ako u sendvič stavimo nekoliko kriški rajčica. Istraživanje je, doduše, bilo na manjem uzorku, pa se ne može još sa sigurnošću tvrditi da je rajčica ključan element u ovoj tezi, ali su rezultat bili statistički značajni.

Daljnja istraživanja bavit će se time koji točno sastojak rajčice stvara osjećaj sitosti, a pretpostavlja se da je to likopen koji je otprije poznat po brojnim zdravstvenim blagodatima, od antikancerogenih svojstava do povećanja plodnosti.

Vjeruje se da je likopen posebno učinkovit u borni s rakom prostate, štiti od te bolesti i usporava njezin napredak, a također može pomoći i kod suzbijanja drugih vrsta raka, uključujući rak dojke, pluća, kože, mjehura i gušterače. Rajčice su također bogate vitaminom C koji pomaže bržem zacjeljivanju rana i pomaže tijelu da apsorbira željezo.