Opustite se

Želite bezbrižno provesti godišnji odmor? Pročitajte ovo

14.07.2017 u 14:31

Bionic
Reading

Za desetak kuna na dan polica putnog osiguranja može vam uštedjeti dosta novca i živaca. Prije svega, na umu treba imati da su troškovi bolničkog liječenja u Europskoj Uniji pokriveni svim osiguranicima HZZO-a, ali na put treba ponijeti i plavu, europsku zdravstvenu iskaznicu, čije je vađenje besplatno i moguće ju je u najvećim gradovima dobiti za svega par minuta.

Sezona godišnjih odmora bliži se vrhuncu. Gradovi se pomalo prazne, a gužve se sele na autoceste. Odlazak na ljetovanje zahtjeva brižno planiranje i, nažalost, mnogima stvara dosta stresa, pogotovo ako putuju u inozemstvo. 

judi često strepe hoće li na ljetovanju dogoditi kakva nesreća, krađa ili neočekivani događaj. Sva ta strepnja pomalo je neopravdana s obzirom na to da se ugovaranjem police putnog osiguranja svi ti rizici vrlo elegantno mogu pokriti. Police putnog osiguranja u Hrvatskoj prilično su jeftine i preporučuje ih se uzeti kod putovanja u inozemstvo, što je posebno dobiva na važnosti ako na put vodite djecu. Za desetak kuna na dan polica putnog osiguranja može vam uštedjeti dosta novca i živaca. Prije svega, na umu treba imati da su troškovi bolničkog liječenja u Europskoj Uniji pokriveni svim osiguranicima HZZO-a, ali na put treba ponijeti i plavu, europsku zdravstvenu iskaznicu, čije je vađenje besplatno i moguće ju je u najvećim gradovima dobiti za svega par minuta. S europskom zdravstvenom karticom možete biti sigurni da nećete platiti račun za eventualne dane provedene u bolnici izvan trajanja putnog osiguranja, koje se obično ugovara samo za dane koje planirate pokriti na odmoru. Ta polica pokriva troškove nužnih liječničkih tretmana i lijekova, ali prijevoza do bolnice ako se slučajno teže ozlijedite. Uobičajeno je da polica putnog osiguranja pokriva i hitne stomatološke zahvate. 

Osim zdravstvene, polica putnog osiguranja može imati i brojne druge komponente. Za nekoliko kuna više, može se ugovoriti i osiguranje od krađe ili oštećenja prtljage. To može biti vrlo korisno nosite li na ljetovanje vrijedne predmete poput nakita ili prijenosnih računala. Ugovoriti se može i gubitak novca, gubitak dokumenata i osiguranje od privatne odgovornosti za punoljetne osobe ali i za djecu. To je, pak, vrlo važno planirate li se baviti nekim sportom ili aktivnostima u kojima bi mogli ozlijediti druge osobe. Ugovoriti se dakle može sve i svašta jer većina osiguranja danas ima prilično individualiziran pristup klijentima. Ipak, kao najčešće dodatno osiguranje ugovara se osiguranje od otkaza putovanja kada je angažman već plaćen nekoj od turističkih agencija. Tim osiguranjem ne riskirate da ćete ostati bez novca ako nećete moći na put zbog teže bolesti, smrti u obitelji ili bilo kojeg drugog razlog. U većini slučajeva osiguravajuće društvo vraća oko 90 posto vrijednosti plaćenog putovanja. 

Kao što smo već rekli, sva navedena pokrića stoje desetak kuna na dan – za sto kuna mirni ste deset dana što je zaista mala investicija u odnosu na zaštitu koja se dobiva.