PLODNOST ŽENE

Želite bebu? Požurite do 35. - da ne bude prekasno!

28.01.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Želite li postati majka? Nemojte čekati predugo, jer liječnici ponovno upozoravaju da se plodnost žene nakon 35. godine drastično smanjuje

Žene se danas sve kasnije odlučuju na majčinstvo, ali liječnici upozoravaju da je to na neki način kockanje, jer nakon 35. godine moglo bi biti prekasno za bebu. Naime, žene u 35. godini imaju šest puta veći rizik od problema s plodnošću nego u 25. godini, pokazuje veliko istraživanje koje je proveo britanski Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.

Liječnici također navode da parovi u tridesetima i četrdesetima kasnijim roditeljstvom otežavaju i sebi i djeci, jer je rizik za komplikacije kod majke i djeteta znatno veći. U kasnim tridesetima i ranim četrdesetima žene češće doživljavaju spontani pobačaj.

Godine ne škode samo ženama. Naime, liječnici su uočili i da muškarci nakon 25. godine nisu više toliko plodni. Točnije, prosječnom 40-godišnjaku trebat će dvije godine da dobije dijete, čak i ako je njegova partnerica u 20-ima.

Sve više žena danas se odlučuje na majčinstvo u 40-ima, ali liječnici kažu da zapravo nisu svjesne svih mogućih posljedica – i za njih same, ali i za djecu. Ponovno skreću pozornost na idealno doba za rađanje, a to je ono od 25. do 35. godine. Sve nakon toga, kažu stručnjaci, može biti prekasno.