KUHANO S LJUBAVLJU

Zbog ovog se isplati jesti domaću hranu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.05.2012 10:26
  • Objavljeno 21.05.2012 u 10:26
doručak

doručak

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako vas nekada nervira što svaki dan kuhate i pomislite da je lakše pojesti neku brzu hranu, ne brinite. Kuhate li pet puta tjedno, produljili ste životni vijek svih ukućana

Nova studija pokazuje da je ljudi koji pet puta u tjednu imaju domaći, kuhani ručak imaju 47 posto šanse više da budu živi u idućih deset godina.

'Postalo je očito da kuhana hrana ima pozitivan učinak na kvalitetu života i zdravlje čovjeka', rekao je voditelj studije Mark Wahlqvist za Huffington Post i dodao da bi zbog rezultata bilo poželjno ljude više informirati o benificijama kuhanih jela te uključiti nadležne institucije.

Rezultati studije objavljeni su u magazinu Public Health Nutrition na Sveučilištu Cambridge, a u njoj su surađivali stručnjaci iz Australije i Tajvana. U studiji je sudjelovalo 1888 ljudi s Tajvana u dobi do 65 godina.

U inicijalnoj anketi, znanstvenici su doznali da 43 posto ispitanika nikada ne kuha, 17 posto kuha dva puta tjedno, a devet posto sprema ručak tri do pet puta tjedno. Oko 31 posto anketiranih odgovorilo je da kuha pet puta tjedno.

Nakon deset godina znanstvenici su razgovarali s 1193 ispitanika koji su ostali živi. Uz redovno kuhanje, zaključili su da kvaliteti i duljini života pridonosi i odabir namirnica, transport javnim prijevozom, izbjegavanje cigareta i ženski spol. Studija ima neka ograničenja poput činjenice da je već otkriveno kako žene imaju dulji životni vijek, ali se ipak pokazalo da je za zdravlje osim odabira namirnica bitan i način pripreme.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi