DOKAZAN LOŠ UTJECAJ

Zbog nasilja u crtićima djeca postaju agresivnija

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 06.03.2009 12:51
  • Objavljeno 06.03.2009 u 11:00
agresivna djeca

agresivna djeca

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Velika količina nasilja koja je primjetna u gotovo svim crtićima čini djecu agresivnom, potvrdili su američki znanstvenici. Još više zabrinjava to što je u dječjim emisijama i crtićima izmjerena veća količina nasilja nego u emisijama namijenjenima odrasloj publici

Istraživanja su potvrdila da animirane emisije namijenjene djeci školske i predškolske dobi često u sebi sadrže više brutalnosti nego emisije namijenjene odraslima. Problem je tim veći što su djeca sklona imitiranju i identificiranju s izmišljenim likovima jednako kao i s glumcima iz filmova. Također se pokazalo da mlađa djeca više imitiraju negativno ponašanje koje vide na TV-u, poput tračanja i okretanja očima, dok verbalnu agresiju kakvu viđaju na televiziji kopiraju i u školi.

Američki su psiholozi ispitali 95 djevojčica u dobi od deset i 11 godina da bi saznali njihove omiljene TV emisije i rangirali ih po količini nasilja, verbalne i indirektne agresije. Najpopularnije su bile serije 'Izgubljeni', 'Buffy - ubojica vampira', 'Pokemon' i 'Scooby-Doo'.

Pokazalo se da su emisije namijenjene djeci do sedam godina, a to su uglavnom razni crtići, sadržavale daleko veću količinu nasilja od onih namijenjenoj starijoj publici. U njima je u sat prikazivanja izbrojeno 26 činova agresije, dok je u emisijama namijenjenima općoj populaciji bilo tek pet, a devet u emisijama namijenjenoj djeci do 14. godine.

'Istraživanje je pokazalo da dječji program sadrži daleko više nasilja nego program namijenjen odraslima. Također postoji dokaz da animirano i izmišljeno nasilje s ekrana ima učinak na djecu. I istraživanja animiranih videoigrica pokazala su da imaju isti učinak na dječju agresivnost, osjećaje i ponašanje kao i nasilne TV emisije', stoji u istraživanju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi