REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Zbog čega neki tinejdžeri ranije počinju sa seksom?

29.04.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Previše televizije, manjak samopoštovanja, slabe ocjene i loši odnosi u obitelji mogu utjecati na ranije stupanje u seksualne odnose, otkrila je najnovija američka studija

'Samo jedan od ovih faktora ne može direktno utjecati na raniji ulazak u svijet seksa, no kad se skupi nekoliko njih, mladi u puno većem postotku ranije stupaju u seksualne odnose', rekla je dr. Janet Hyde sa Sveučilišta u Wisconsinu (SAD) koja je vodila istraživački tim.

Hyde i njezin tim proučavali su 273 tinejdžera u dobi od 13 do 15 godina. Oko 15 posto njih je ranije stupilo u spolne odnose.

'Djeca koja ranije sudjeluju u seksualnim aktivnosti rjeđe su koristila zaštitu, što povećava rizik za trudnoću i spolno prenosive bolesti', rekao je Hyde.

Prema ovoj studiji jedan od vrlo bitnih utjecaja na seksualnost mladih je i televizija.

'Tinejdžeri su non-stop izloženi takvim programima prepunim seksa. No, naravno, rijetko kad se prikazuju negativne posljedice, kao što su neočekivane trudnoće ili seksualno prenosive bolesti', dodala je.

Istraživanje je pokazalo i da su cure i dečki koji su ranije stupali u seksualne odnose uglavnom imali manjak samopoštovanja, loše odnose s roditeljima, obično dolaze iz razvedenih obitelji ili žive samo s mamom. Pokazivali su i znakove hiperaktivnosti, poremećaje pažnje u školi, a prosječno gledaju TV više od drugih.

Istraživači smatraju da bi u rješavanju ovog problema morali zajedno djelovati roditelji, pedagozi te profesori.