PREDSTAVA U VIDRI

Završila kampanja Živim život bez nasilja

05.12.2012 u 14:13

Bionic
Reading

S posljednjom u nizu izvedbi predstave 'Nasilje – za nasilje nema opravdanja', održanoj u kazalištu Vidra u Zagrebu u utorak, 4. prosinca, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) zaključilo je ovogodišnje aktivnosti u sklopu kampanje Živim život bez nasilja

Scenarist i redatelj predstave je Zijah Sokolović

Posljednjom u nizu izvedbi predstave 'Nasilje – za nasilje nema opravdanja', u kazalištu Vidra u Zagrebu u utorak, 4. prosinca, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) zaključilo je ovogodišnje aktivnosti u sklopu kampanje Živim život bez nasilja. Predstava koju je napisao i režirao Zijah Sokolović, UNDP-ov ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje, ohrabruje mlade da se kritički osvrnu na nasilje u svakodnevnom životu.

Predstava Zijaha Sokolovića postala dio UN-ove inicijative '16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja'.

Sokolovićeva predstava ponovo je bila u središtu cjelodnevnog programa za mlade koji je također obuhvatio interaktivne radionice u organizaciji nevladine udruge Status M u dvije osnovne škole te koncert uz nastup Matije Dedića, Luke Vidovića, i grupe Apokalipso. To je događanje također dio inicijative '16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja' koji obilježavaju Ujedinjeni narodi u Hrvatskoj, a koja je započela 25. studenoga s Međunarodnim danom za eliminaciju nasilja nad ženama i završit će 10. prosinca s Danom ljudskih prava. Inicijativa od 16 dana pokrenuta je kako bi se naglasila činjenica da je nasilje nad ženama povreda ljudskih prava.


'Tema predstave, nasilje, vrlo je ozbiljna, iako je predstavljena na zabavan način. Predstava prikazuje svakodnevne situacije u kojima pojedinci pokazuju nasilno ponašanje, kroz govor ili svoje postupke. 'Vjerojatno će vam se neke od ovih situacija učiniti poznatima, a nadamo se da će vam predstava dati poneku ideju kako spriječiti nasilje u vašem okruženju', rekla je koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, Louisa Vinton. 'Predstava sugerira da se svi ljudi, muškarci, žene i djeca, mogu nasilno ponašati. Međutim, policijske statistike pokazuju da su žrtve nasilja u obitelji gotovo isključivo žene. Upravo zbog toga naša kampanja se temelji na ideji da pravi muškarci ne tuku žene', dodala je.

Živim život bez nasilja
, nacionalna je kampanja protiv nasilja u obitelji koju je 2010. pokrenulo Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s UN-om. Kampanja uključuje edukativne aktivnosti u školama i javna događanja. Brojne poznate ličnosti, uključujući predsjednika Ivu Josipovića, snimile su promotivne videoporuke kao dio kampanje, u kojima su se obvezali da će 'živjeti život bez nasilja' te pozvali gledatelje da prijave slučajeve zlostavljanja. Josipović je također član Mreže utjecajnih muškaraca koju je pokrenuo glavni tajnik UN-a, a nedavno je osnovao i hrvatsku mrežu utjecajnih muškaraca kako bi se borili protiv nasilja nad ženama. Ove godine, u razdoblju između svibnja i prosinca 2012., događanja u sklopu kampanje protiv nasilja održana su u desetak gradova, uključujući Vukovar, Rijeku, Pulu, Osijek, Split, Šibenik, Koprivnicu, Karlovac i Zagreb, a educirano je oko 24.300 učenika diljem Hrvatske.

Kad govorimo o statističkim pokazateljima za nasilje u obitelji i nasilje nad ženama na području Zagrebačke županije u prvih 10 mjeseci 2012., policijski službenici prekršajno su prijavili ukupno 2.973 osobe za prekršaj iz članka 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji što čini udio od 20 posto svih prekršajno prijavljenih osoba za nasilje u obitelji u Hrvatskoj. U istom razdoblju zabilježili smo ukupno 122 kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji za što su prijavljene ukupno 33 osobe, što čini udio od 23 posto svih prijavljenih kaznenih djela nasilničkog ponašanja u Hrvatskoj', upozorava načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić. 'Kaznena djela koja su počinili maloljetnici i djeca na području Zagrebačke županije tijekom tog razdoblja su u porastu, i to više od 13,9 posto što je nama policiji signal da i dalje provodimo pojačano preventivne represivne mjere', dodao je.

Nasilje u obitelji pogađa čak jednu od tri obitelji u Hrvatskoj, a 40 posto građana poznaje barem jednu žrtvu nasilja u obitelji. Prema policijskim statistikama, u Hrvatskoj se svakodnevno prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji, a broj raste na 60 tijekom praznika, kada napetosti u obiteljskim odnosima najviše dolaze do izražaja. Usprkos tvrdnjama koje sugeriraju da su počinitelji i muškarci i žene, žene su u velikoj većini žrtve obiteljskog nasilja.