ŠKOLA ŽIVOTA

Zašto volja nije dovoljna za promjenu?

11.03.2013 u 12:58

Bionic
Reading

Bilo da ste to čuli od svog terapeuta, kvaziduhovnog učitelja ili prijatelja, rečenica 'Nisi dovoljno čvrsto odlučio' sveprisutan je argument za neuspjeh provedbe neke naše odluke. Obično se onda ljudima savjetuje da dobro preispitaju svoje prioritete i onda donesu sigurnu i čvrstu odluku. U tom se shvaćanju krije nekoliko manjih, moćnih zabluda, pa je vrijeme da ih raskrinkamo

Idemo od osnova – volja je emocionalno nabijeno stvorenje. Drugim riječima, ako nemate snažne emocije, nemate ni snažnu volju. Bilo da se radi o volji za sretnijim životom ili sretnijom vezom, taj se princip odnosi na sve. Ako ste strastveni navijači nekog kluba, sprovest ćete odluku da pratite utakmicu udaljenu 1000 km, bez obzira na to što biste mogli razumnije potrošiti svoje vrijeme i novac. Ako ste zaljubljeni (u sebe ili nekog drugog), bit ćete spremni na sve kako biste proslavili taj osjećaj. No ako nemate snažne emocije u vezi nečega, vaša će odluka biti slaba i gotovo je sigurno nećete uspjeti sprovesti.

Dakle, umjesto da prijatelju savjetujete da donese čvršću odluku (jer je to nemoguće), savjetujte mu da skupi ona životna iskustva koja će stvoriti osjećaj da mu je nešto važno, što će mu onda omogućiti da donese jasnu i čvrstu odluku u vezi nečega. Shvaćate? Nasilnim forsiranjem i upiranjem prsta u nedovoljno čvrstu odluku vi zapravo pokazujete krivog krivca i onda nekorisno trošite energiju.

Nije netko donio nedovoljno čvrstu odluku zato što je to želio, nego zato što nije imao na temelju čega donijeti čvršću odluku. Pažnju treba skrenuti na sakupljanje onih životnih iskustava i razvijanju onih uvjerenja koja će nam pomoći da donesemo odluku koja će nam olakšati život.

Na primjer, jedan moj prijatelj nije prestao pušiti ne zato što nije dovoljno čvrsto odlučio, nego zato što nema na temelju čega dovoljno čvrsto odlučiti. Da bi mu to uspjelo, treba mu postati jasno da će tim činom potvrditi svoju snagu i treba mu biti više stalo do njega samog i tek tada može imati dovoljno čvrstu volju.

Vjerujte mi, nije stvar u volji, stvar je u iskustvima zbog kojih nemate snažnu volju i doista se, umjesto nasilnog forsiranja nečega što ne možete sprovesti u djelo, trebate koncentrirati na skupljanje onih iskustava koja afirmiraju svet, autentičan, ljubavan i veličanstven život jer ćete tada moći donijeti odluke koje će pomoći kreirati sretan život! Shvaćate?

Na primjer, ako ste donijeli odluku da izađete iz veze za koju znate da vam šteti, a svejedno ne uspijevate to napraviti, vi trebate skupiti ona iskustva i razviti ona uvjerenja koja će vam pomoći u tome. U ovom slučaju to znači da trebate steći iskustvo sebe kao vrijedne osobe, odnosno osobe koja zaslužuje ljubav. Trebate kreirati doživljaje koji će vam potvrditi takvu zdraviju sliku sebe i onda na temelju toga možete razviti uvjerenja o onome što stvarno zaslužujete i tada ćete bez problema prekinuti odnos za koji znate da nije dovoljno dobar za vas.

To je i razlog zašto se naježim kada u većini duhovnih knjiga naiđem na ovakve izjave – Vi samo zavolite sebe i moći ćete osjetiti sreću. Samo osjetite zahvalnost i iscijelit ćete svoje srce. Samo budite u sadašnjem trenutku i život će postati čaroban. Naravno da nemam ništa protiv zahvalnosti ili bivanja u sadašnjem trenutku, ali se to ne može postići pukom željom. Ne može se samo htjeti osjetiti zahvalnost pa će se to i dogoditi. Ne može se samo htjeti biti u sadašnjem trenutku i, vidi čuda, već smo usidreni u sadašnjosti. Život tako ne funkcionira.

Umjesto da vi to samo tako poželite ili kažete, ako to doista i želite ostvariti, morate doživjeti iskustva koja će vam to omogućiti. Morate zavesti i ozdraviti svoje srce tako da ono može osjetiti zahvalnost, morate biti ispunjeni i prezadovoljni svojim životom tako da možete osjetiti mir prisutnosti u sadašnjem trenutku. Naježim se na one navedene izjave zato što jako površno i zapravo netočno prikazuju stanje stvari. Nakon što ljudima ne uspije 'samo osjetiti ljubav prema sebi' obično okrivljuju sebe jer 'nisu dovoljno čvrsto to zaželjeli', a to su gluposti.

Zapamtite, nije stvar u želji, nije stvar u volji, već u imanju ili nemanju onih iskustava koja će vam omogućiti da želite sreću za sebe! Na to se trebate koncentrirati - na skupljanje svetih, izvornih doživljaja i onda razvijanje istinitih uvjerenja koja će vam omogućiti ne samo da želite sretan život, već i da ga stvorite!

U utorak, 12. ožujka s početkom u 19 sati, u Cineplexx Centru Kaptol na programu je drugo ovogodišnje predavanje Brune Šimleše iz ciklusa 'Škola života', a ovoga puta na temu 'Razbijanje najčešćih zabluda u svijetu duhovnosti'.