NEZAOBILAZNO POVRĆE

Zašto treba iskoristiti sezonu rajčica?

29.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Idealan dodatak uz puno jela, napitaka, salata ili pak sendviča, rajčica je super povrće koje ne smijete zaobilaziti

Jedna rajčica srednje veličine sadrži 22 kalorije i 94,5 posto vode. Jedna studija, koju su proveli kineski znanstvenici, otkrila je da konzumiranje rajčice nekoliko puta tjedno može dvostruko umanjiti šanse za obolijevanje od depresije. Osim toga, rajčice sadrže antioksidanse koji štite od raznih bolesti. Međutim, prema studiji, ostalo voće i povrće nema takve prednosti. Jedete li rajčice svaki dan u bilo kojem obliku, smanjujete i šansu za obolijevanje od raka do 50% i čuvate srce.

Evo koje hranjive i korisne tvari sadrži rajčica

Rajčica sadrži likopen, antioksidans koji čini našu kožu otpornijom na sunce.
Jednom je britansko istraživanje pokazalo da su odrasle osobe koje su svakodnevno konzumirale pet žlica pirea od rajčice imale 33 posto veću zaštitu od opeklina (što je ekvivalent SPF-a 1,3) od onih koji nisu bili na takvoj dijeti.

Rajčice također potiču rast razine prokolagena čiji gubitak koji vodi do starenja kože i uzrokuje gubitak elastičnosti i bore. Prerađene i kuhane rajčice sadrže više likopena od svježih te  se bolje apsorbiraju u tijelu.

Vlakna u rajčicama sprečavaju dijabetes, astmu, rak debelog crijeva i smanjuju količinu kolesterola iz tijela.

Vitamini C i A bore se protiv starenja, smiruje kožu i kosu, a također ih ima i u rajčici.

Kalij, vitamin B6, folna kiselina vrijedni su sastojci rajčice, a dokazano je djelovanje protiv snižavanja razine kolesterola, smanjenju krvnog tlaka i djelujeju protiv bolesti srca.

Vitamin K u rajčici pomaže u izgradnji kostiju. Krom i biotin pomažu tijelu da lakše procesuira šećer i masnoće, što može poboljšati borbu protiv dijabetesa i pomaže funkciju živaca.

Riboflavin pomaže u borbi protiv migrene.