KRIVA JE PRIRODA

Zašto su žene sklonije debljanju?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.02.2011 11:11
  • Objavljeno 10.02.2011 u 09:34
dijeta mršavljenje žena

dijeta mršavljenje žena

Izvor: Corbis / Autor: Flirt

Najnovija istraživanja otkrila su da su muškarci znatno uspješniji u provođenju striktnih dijeta te da, za razliku od žena, znatno lakše gube kilograme

Činjenica je da žene češće vode bitku s kilogramima, a znanstvenici sada tvrde da muškarci mršave puno uspješnije. Razlog tome stručnjaci pronalaze u psihičkoj i fizičkoj razlici između muškaraca i žena.

'Iako su upravo žene te koje češće odlaze na dijete, muškarci su puno uspješniji u mršavljenju. Razlog pronalazimo u tome što su muškarci praktičniji i više orijentirani cilju te lakše ostaju fokusirani na to bez obzira na utjecaj okoline', tvrdi britanski doktor James Stubbs iz centra za mršavljenje Slimming World.

Stalno prakticiranje dijeta, kojemu su sklonije žene, također pridonosi razlici u gubljenju kilograma između muškarca i žena. 'Muškarci na dijetu gledaju kao na samo jedan period života, dok žene nerijetko dijetu i gubitak kilograma prihvaćaju kao stil života', tvrdi nutricionistička savjetnica Jane Michell.

Za razliku od muškaraca, žene su neprestano na dijeti i nastoje istopiti suvišne kilograme. Najveći broj žena razvija strategiju dijete prije odlaska na godišnji odmor te češće isprobavaju najnovije vrste dijeta.

Muškarci pak nisu skloni neprestanom prakticiranju dijeta, već kada odluče smršavjeti, to i učine. 'Kada muškarci odluče prakticirati dijetu, potpuno se posvete tome i sigurni su uspjeh te vrlo optimistični. Zbog isprobavanja različitih načina mršavljenja koji nisu pokazali značajne rezultate žene su već i prije dijete vrlo pesimistične i smatraju da neće uspjeti, a upravo će zbog takvoga stava i izgubiti bitku s kilogramima', tvrdi Jane Michell.

Osim psiholoških razlika, za uspješnije gubljenje kilograma muškaraca odgovorni su i hormoni, oblik tijela te postotak masnoga tkiva. Tako su muški hormon testosteron i ženski hormon estrogen odgovorni za distribuciju masnoća tijekom puberteta, što se nastavlja tijekom cijeloga života.

'Žene poprimaju oblik kruške te im se masno tkivo nakuplja u području bokova, dok se muškarcima masno tkivo nalazi uglavnom na području oko trbuha te ga je znatno lakše istopiti tjelovježbom, Osim toga, estrogen potiče nakupljanje masnoga tkiva, dok muškarci imaju više mišićnog tkiva i brži metabolizam te lakše tope kalorije tvrdi doktor Philip McTernan.

Žene isto tako imaju i veći postotak masnoga tkiva. Tako muškarci imaju između devet i 18 posto masnoga tkiva, a žene između 20 i 30 posto. Razlog tome leži u dalekoj prošlosti kada su muškarci bili lovci, a žena je imala važnu ulogu u reprodukciji, za koju je masno tkivo bilo presudno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi