Zadovoljstva istoka

Zašto su Slavonija i Baranja idealno mjesto za obiteljski bijeg u prirodu

06.05.2022 u 09:18

Bionic
Reading

Koje su nam sve opcije bijega u prirodu i zanimljivih rekreativnih aktivnosti na raspolaganju?

Tragajući za odgovorima, zavirili smo u kraj u koji se još uvijek prerijetko zaviruje – uvelike nam je zbog toga i zanimljiv – Slavoniju i Baranju.

Na samo dva sata od Zagreba, ova regija bogate povijesti i širokih vidika, nudi niz mogućnosti za aktivno-kreativni boravak u prirodi i autentičnom panonskom ambijentu. Smjestite li se, primjerice, u Osijeku, odredištu koje objedinjuje udobnost i dostupnost sadržaja grada sa spokojem i čistoćom male sredine, na dohvat ruke bit će vam raznolika ponuda aktivnih dnevnih izleta. Na dvadesetak minuta od gradskog središta moći ćete uroniti (gotovo pa doslovno) u iskonsku prirodu Kopačkog rita. U vrijeme virtualnih 'škola' i cjelodnevnog 'štrebanja', šetnja ili plovidba ovim čarobnim parkom prirode mališanima (ali i odraslima) bit će poput sata prirode i društva na nekoj od svjetskih National Geographic lokacija.

Sličan efekt imat će i posjet Ulici zaboravljenog vremena u Karancu, ili tradicijskoj radionici keramike u Suzi (selu mističnog naziva i podjednake ljepote). Svi oni koji obiteljska putovanja smatraju prilikom za aktivno druženje, učenje o prirodnim vrijednostima i okušavanje u neobičnim vještinama, na ovim će mjestima doći na svoje.

Ako su se na krovu vašeg limenog ljubimca smjestili i pokoji bicikl, ili štap za hodanje (ili biste iste 'rentali' na terenu), krajolik bez dramatičnih uspona i visina pravo je mjesto i za njihovo 'proljetno krštenje'. Osim Podunavske biciklističke rute, na području Osječko-baranjske županije možete pronaći i niz skrivenih pješačko-biciklističko-edukativnih bisera, među kojima treba istaknuti Našičku geo-stazu, poučni put (brdskom) okolicom Našica i njenim prirodnim i povijesnim zanimljivostima (npr. ovdje se nalazi crkvica sv. Martina, jedina sačuvana templarska građevina u Hrvatskoj). U pitomijem krajoliku bez puno krivina smjestili su se Podravski pješački put netaknutim krajolikom Drave kraj Belišća i Bistrinaca, dok na krajnjem istoku Županije cipelice ili pedale možete zaprašiti dojmljivim Podunavskim pješačkim putom (zbog bogate eno-gastro ponude, ovdje će, kao i na Našičkoj stazi, na svoje doći i punoljetni članovi obitelji).

Tko voli životinje (a tko ih u obitelji ne voli?), neće propustiti ni posjet čuvenoj ergeli đakovačkih lipicanaca, jednoj od najstarijih u Europi. Niz vođenih programa i radionica ovdje će vas, osim s impresivnom baštinom, zbližiti i s prirodom te životom na slavonsko-baranjskom selu. Kad smo kod toga, to što smo svoju 'bazu' smjestili u Osijek, ne znači da vi svoju ne možete u neku od tipičnih malih ruralnih sredina. Danas već čitav niz njih čini odredišta za sebe, odnosno mjesta na kojima po pristupačnim cijenama možete unajmiti tradicijske obiteljske kuće za odmor, sobe u seljačkim domaćinstvima ili boutique hotelčićima. Iz njih potom možete istraživati uže ili šire područje, istodobno uživajući u kvalitetnoj gastro-ponudi i tradicijskim umijećima gostoljubivih domaćina. Navalite i uživajte!