USPUTNA INTIMNOST

Zašto se žene upuštaju u seks bez obaveza?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.10.2013 13:29
  • Objavljeno 21.10.2010 u 08:00
par seks

par seks

Izvor: Corbis / Autor: Solus

Allan i Barbara Pease, svjetski poznati stručnjaci za međuljudske odnose, u svojoj knjizi 'Zašto muškarci žele samo seks, a žene sanjaju o ljubavi' koju je kod nas izdala Mozaik knjiga, otkrivaju, među ostalim, i zašto se žene upuštaju u seks bez obaveza

Prakticiranje usputnog seksa kod muškaraca izazivaju iskonski nagoni, odnosno želja za reprodukcijom. I to, koliko god žene nerado priznale, ima logično objašnjenje.

Naime, evolucijski razlozi na neki način prisiljavaju muškarce na seks sa što više žena jer to povećava šanse za brojnije potomstvom. Žene pak, koliko god partnera imale, uvijek mogu imati samo jedno dijete godišnje. Koji su onda razlozi zbog kojih se žene upuštaju u usputni seks?

Edvard March/Corbis

Edvard March/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Edvard March/Corbis

Žene se sve češće upuštaju u usputni seks
Problemi sa samopouzdanjem
Usputni seks ženi služi za procjenu vlastite 'vrijednosti na tržištu'. Na temelju takvih odnosa ona procjenjuje je li poželjna kao partnerica. Budući da žena koja se upušta u usputni seks nema osjećaj o vlastitoj vrijednosti, traži ga putem seksa s različitim partnerima. Tako zapravo traže potvrdu svoje vlastite vrijednosti u muškarcima. To je vrlo rizično ponašanje jer njihovim životom tada upravljaju muškarci, a ne one same.

Procjena muškarčeva potencijala
Usputni seks ženi omogućuje da procijeni dugoročni potencijal određenog muškarca. Neobavezna viđanja koja završavaju seksom ženi daju dovoljno vremena da procijeni je li joj određeni muškarac privlačan, je li kompatibilan s njom, zarađuje li dovoljno i općenito je li dobar materijal za vezu. Takvim oblikom usputnoga seksa žena zapravo testira muškarca i procjenjuje ima li kvalitete da joj bude suprug.

Stjecanje koristi
Katkada se žene upuštaju u usputni seks zbog skupih darova. Obično to čine s materijalno situiranim muškarcima koji im mogu priuštiti skuplje darove poput nakita, odjeće i parfema. Postoje i žene koje od usputnog seksa žele drugačiju vrstu darova – dobrotu, brigu, empatiju i razumijevanje.

Potraga za boljim genima
Baš kao i muškarcima, i ženama ponekad upravljaju iskonski nagoni. Događa se to između trinaestoga i petnaestoga dana menstrualnoga ciklusa kada se događa evolucija. Žena je tada sklonija upustiti se u usputni seks jer njezino tijelo podsvjesno traži gene koji će potomstvu pružiti najbolju priliku za preživljavanje. U takvim danima žene za usputni seks biraju snažnije, zdravije i bogatije muškarce.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi