SKRIVENE OPASNOSTI

Zašto pod hitno morate prestati jesti šećer?

06.03.2014 u 14:49

Bionic
Reading

Glasnogovornici svjetske zdravstvene organizacije, WHO, poručuju kako je dosadašnja dnevna doza od 12 žličica šećera pretjerana i da prepolavljanje te količine može imati značajne zdravstvene prednosti. Naime, prema riječima znanstvenika, šećer po pitanju javnog zdravlja možda čak predstavlja jednaku prijetnju kao i duhan

Djeci se ne bi trebala davati gazirana pića jer sadržavaju velike količine šećera, poručuju zdravstveni predstavnici UN-a. Također upozoravaju kako bi odrasle osobe trebali prepoloviti svoj dnevni unos šećera u organizam te tako u jednom danu konzumirati maksimalno šest čajnih žličica šećera dnevno kako bi uspješno izbjegli pretilost, bolesti srca i druge ozbiljne bolesti.

Unos preporučene dnevne doze šećera drastično je umanjen nakon bojazni da šećer stvara određenu prijetnju zdravlju u jednakoj mjeri kao i duhan, a stručnjaci upravo pretjeranu konzumaciju šećera krive za milijune preuranjenih smrti diljem svijeta svake godine, prenosi Daily Mail

Graham MacGregor, londonski kardiolog, kaže: 'Dodani šećer je potpuno nepotreban dodatak našoj prehrani, a pridonosi pojavu pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kvarenju zubi. Zdravstveni rizici šećera poznati su nam godinama, no svejedno ništa konkretno nije poduzeto. Ove nove preporuke biti će poziv buđenja za Odjel zdravstva i Vladu da nešto poduzmu i prisile prehrambenu industriju da smanje količine šećera u svojim proizvodima.'

Liječnica Sally Davies već je ranije predložila da se u tome cilju stavi dodatni porez na hranu i piće koji obiluju kalorijama kako bi se obuzdala sve veća brojka pretilih ljudi, a predlaže se nametanje ograničene maksimalne količine šećera, masti i soli u proizvodima koji su namijenjeni djeci.
Očekuje se kako će se broj pretilih odraslih Britanaca udvostručiti iz odnosa iz jednog naprema četiri na jednog naprema dva do 2050. godine, što će britansku ekonomiju koštati 50 milijardi funti godišnje. Svjetska zdravstvena organizacija UN-a, WHO, napominje kako je svjetska gospodarska kriza dodatno potaknula dodavanje šećera u prerađenu hranu i pića, ko što je jogurt, muesli, umaci, gazirana pića te sokovi.

Premda se do nedavno smatralo kao odrasle osobe ne bi trebale konzumirati više od 12 žličica šećera dnevno, sada je utvrđeno kako da ta količina ne bi trebala iznositi više od šest žličica. No ta dnevna količina šećera za djecu bi trebala biti još manja, a trebalo bi izbjegavati djeci davati gazirane sokove koji mogu sadržavati i više od sedam žličica šećera.

Šećer zajedno s drugim čimbenicima rizika mogao bi postati poput duhana u smislu javnog zdravstva. Konzumacija jedne bočice gaziranog soka dnevno već može prouzročiti velike promjene u djece, te potaknuti sve veću pretilost u djece. Akademski i medicinski stručnjaci planiraju napraviti smjernice, a objavljena verzija još nije konačna, no prema riječima stručnjaka jasno je da proizvođači prehrambenih proizvoda drastično trebaju mijenjati svoje proizvode.

Tako na primjer zdjela mueslija sadrži dvije i pol žličice šećera ,kava s mlijekom ima pet, a čokoladica ima šest ili sedam žličica šećera. Prema procjeni stručnjaka jabuka ima oko tri žličice šećera, dok banana ima čak sedam žličica.