CENTIMETRI (NI)SU VAŽNI

Zašto niski dečki vole visoke cure?

27.01.2013 u 09:46

Bionic
Reading

Među slavnima priličan je broj parova u kojima je muškarac ženi do ramena. Sjetite se Roda Stewarta i njegovih dugačkih žena, Toma Cruisa i Katie Holmes, prije nje Nicole Kidman, Hugha Hefnera i njegovih zečica, 29 centimetara visinske razlike između Slavice i Bernieja, Nicolasa Sarkozyja i Carle Bruni. Može i obrnuto: sićušna Eva Longoria bila je udana za glavu i pol višeg Tonyja Parkera, a gorostasni Vladimir Kličko voli djevojku od 154 centimetra. Kada je u pitanju ljubav, centimetri nisu važni, ali nižim dečkima je nedvojbeno mnogo teže od njihove maksi konkurencije

Slavica je visoka žena, Bernie Ecclestone sa 158 centimetara za glavu niži. Brak je izdržao četvrt stoljeća i 29 centimetara razlike, no onda je ona pokupila milijune, a on pronašao treću ženu, malo nižu od Slavice, ali mlađu i dovoljno visoku da za pola glave nadvisi 49 godina starijeg muža.

Tomu Cruseu i njegovim centimetrima sve znate. Ni s povišenim petama nije se s metar i sedamdeset mogao približiti bivšoj supruzi Katie Holmes, kao ni bivšoj bivšoj Nicole Kidman. Ni novom Nicolinu mužu Keithu Urbanu pete ne pomažu da ravnopravno podijeli visinu svoje supruge.

Ankete kažu da bi tek svakog desetog muškarca privuklo 180 centimetara jedne Ume Thurman, a 51 posto ih najviše privlače žene od 160 do 170 centimetara visine. Tako kažu statistike, a život je nešto drugo.

MINI DEČKI I MAKSI CURE
Svaka druga žena smatra muškarce između 180 i 190 centimetara privlačnim, ali to nimalo ne znači da oni ispod te crte moraju gurnuti glavu u pijesak, oboružaju li se samopouzdanjem i šarmom. Jer, primjera parova među kojima su žene izrazito visoke, a muškarci izrazito niski u slavnih je poprilično. Ili ih je među slavnima baš zato poprilično jer je riječ o niskim muškarcima koji uz slavu žele potvrditi da su i seksualno nadmoćni, osvajajući ženske visine. Ili se suprotnost jednostavno privlači. Ipak, primjećujete li ih u svom gradu, na cesti, među običnim pukom? Obrnuto da, ali mini dečke i maksi cure jedva.

No zato se među slavnima sjetite Danyyja Devita (152 cm) i (sada već bivše) supruge Rhee i njihove rastave nakon tri desetljeća bračne sreće i troje djece. Ovaj put želimo o centimetrima, a ne o rastavama, ali poklopilo se. I Rod Stewart je s priličnih 178 cm opetovano birao od sebe više plavuše. I supruga Dustina Hoffmana (170) je znatno viša od njega. Richard Gere (178 cm) je također birao više od sebe, pa ga je nadvisila i sadašnja supruga Carey Lowell. Mick Jagger (178 cm) nije bio suviše izbirljiv, kroz njegov život je prošlo i nižih, ali bome i viših, poput bivše Jerry Hall. U nas se umirovljeni nogometaš Robert Kovač ponosno slika s četvrt glave višom suprugom Anicom (180 cm).

Što reći za Pabla Picassa (163 cm) i njegove žene, Romana Polanskog (165 cm), Ala Pacina (170 cm), Sylvestera Stallonea (175 cm) i njegovog braka sa Šveđankom Brigittom Nielsen (183 cm), koja je za petog muža izabrala 15 godina mlađeg i 15 centimetara nižeg konobara Mattiu Dessija. Ili za ostarjelog playboya Hugha Hefnera (175 cm) i njegove dugonoge zečice, Roberta De Nira (174), neženju kojeg su privlačile egzotične rasne ljepotice? Sjetite se Nicolasa Sarkozyja (165 cm) i 10 centimetara više Carle Bruni koja u braku s bivšim francuskim predsjednikom ne nosi pete, a on kod slikanja staje na prste. Ili Vladimira Putina (167) i Dmitrija Medvedeva (157). Oni se, doduše, ne razbacuju ljubavničkim uspjesima kao nezasitni Silvio Berlusconi (171), koji s punim plućima od zadovoljstva, poput malog Napoleona nakon bitke, uživa u društvu visokih cura, pa makar ga to stajalo stotinu sudskih procesa.

Visina nije važna kada su u pitanju znanje, vještine, moć, novac i ljubav
ZA USPJEH U ŽIVOTU NISU BITNI CENTIMETRI
Za sve koji pate zbog visine, to je poruka da za uspjeh u životu nisu bitni centimetri. Što fali jednom Lionelu Messiju i njegovih 169 centimetara? Visina nije važna kada su u pitanju znanje, vještina, moć, novac i ljubav. Ili su moć, novac i ljubav nadomjestak za uskraćene centimetre, rekao bi naš narod, budući da se niži muškarci moraju više truditi od visokih, a onda ni uspjeh ne izostaje, dok su visoke žene niskim muškarcima svojevrsni trofej, dokaz muškosti i prevladanog kompleksa, kao što glasi popularno vjerovanje. Osamdesetogodišnji vlasnik Formule 1 i u međuvremenu već prapradjed (rezultat iz prvog braka), mogao se skrasiti i s kakvom džepnom Venerom tipa Eva Longoria (160 cm), ali se i u trećem braku odlučio za znatnu visinsku razliku, što, doduše, nije teško s obzirom na njegove skromne centimetre. Bernie je vjerojatno dokaz kako sujeta umire zadnja.
ZAŠTITNIČKI INSTINKT
Istraživanja pokazuju da muškarci privlačnost nižim partnericama imaju zahvaliti zaštitničkom instinktu. Još od vremena pojave Homo sapiensa on mora biti fizički nadmoćan, brdo od čovjeka, ako želi biti alfa-mužjak. Ali ako to ipak nije? U ekstremnim slučajevima svoju nadmoć može na neki drugi način dokazivati cijeloj naciji, pa i šire, nerijetko s katastrofalnim posljedicama po narod. Jer što reći za Napoleona (169 cm), Benita Mussolinija (169 cm), a i Hitler je bio visok tek 173 centimetra. Uostalom, i legendarni osvajač Džingis-kan je bio nizak, Atila Bič Božji isto, dok Ivi Sanaderu nije baš puno pomogao njegov 191 centimetar. Koliko je bio visok slavni dirigent Herbert von Karajan? Zlobnici bi govorili da su ga muzičari mogli strpati u kutiju za violončelo. Mozart je imao samo 163 centimetra. A Leonard Bernstein? Arturo Toscanini poput dječarca, Gustav Mahler također, a opet je na svaki pokret njihove ruke složno zagudio cijeli orkestar. Skromnih 157 centimetara nije priječilo Immanuelu Kantu da bude jedan od najvećih filozofa. Humphry Bogart je na snimanju 'Casablance' nosio platforme, a opet je bio kultna holivudska zvijezda.

Nasuprot njima, ako je suditi po opsežnoj anketi među 4000 žena njemačkog portala za pronalaženje partnera ElitePartner, najpoželjnija visina muškarca je između 180 i 190 centimetara, a samo sedam posto njih želi uz sebe partnera višeg od metar i devedeset. Među mini Venerama s visokim partnerima su sićušna Eva Longoria, donedavno udana za košarkaša Tonyja Parkera (188 cm), Kylie Minogue (160) s Andresom Velencosom (190 cm), Hayden Panettiere (154) s dečkom Vladimirom Kličkom (198 cm), Isla Fisher (160) sa Sashom Baronom Cohenom (191) ili Demi Moore (165) s bivšim Ashtonom Kutcherom (191). I Dolly Parton je visoka samo 152 centimetra, Shakira 155, Liz Taylor 157, a Victoria Beckham, kao i fatalna Marilyn Monroe, 163, pa su opet bile ili jesu neodoljive.

Društveno poželjna slika je ona u kojoj je muškarac viši od svoje partnerice
DRUŠTVENO POŽELJNA SLIKA
Da, da, centimetri nisu važni, iako mini žene doživljavamo kao privlačne, dok se mini muškarci moraju jako truditi da to budu. Kriva je društveno poželjna slika u kojoj je idealan par muškarac sa ženom nižom pola glave, tj. 10 centimetara viši od nje, dovoljno da on komotno zagrli svoju dragu, a ona njemu nasloni glavu na rame, kaže njemačka psihologinja Lisa Fischbach. Sjećate li se svadbenih fotografija, na kojima bi fotograf namjestio par tako da bi mladoženju nadvio nad znatno nižu nevjestu? A sjećate li se situacija i zlobnih komentara o muškosti nekoga tko bi se prošetao s maksi Venerom? Argument više o nejednakosti spolova.

Čast slavnim iznimkama i dobrim željama, ali niski muškarci, kojih kamere ne mogu povisiti kao Humphryja Bogarta ili Toma Cruisea, ipak imaju manju šansu za uspjeh. Svojedobno je statistički dokazano da su diplomanti Sveučilišta u Pittsburghu viši od 182 centimetra zarađivali 12 posto više od nižih kolega, dok je staro istraživanje iz 1980. pokazalo da je svaki drugi predsjednik uprave 500 najmoćnijih svjetskih firmi bio viši od 182 centimetra. Njemački povjesničar Guido Heineck je 2004. čak dokazivao da su zarada i centimetri povezani, izračunavši da svaki centimeter iznad prosječnih 179 povisuje zaradu za pola posto. Diskriminacija? Dakako. I još nešto: u prosjeku sve više rastemo, pa ćemo u dogledno doba biti civilizacija divova. Ali valjda i civilizacija u kojoj će biti važno samo znanje, uspjeh, šarm i ljubav.