VJEČNO PITANJE

Zašto neke žene nikada ne uspiju smršavjeti?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.04.2011 08:38
  • Objavljeno 26.04.2011 u 08:38
žena dijeta vježba mršavljenje

žena dijeta vježba mršavljenje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Velik broj žena godinama pokušava smršavjeti te se podvrgava drastičnim dijetama i napornom vježbanju, no iz nekoga razloga željeni rezultati nerijetko izostanu. Ponekad se čini da tome nema objašnjenja, no možda se razlog krije u hormonskom tipu kojemu pripadate

Istraživanje Sveučilišta u Minnesoti 2008. godine pokazalo je da na debljanje žena u znatnoj mjeri utječu upravo hormoni. Genetski, u životu žene postoje razdoblja obilježena spolnim hormonima, koja pogoduju debljanju: pubertet, mjesečni ciklus, pod određenim okolnostima trudnoća i dojenje, klimakterij i poslije njega menopauza.

Upravo knjiga 'Hormonska formula' autora doktora Detlefa Pape, doktorice Beate Quadbeck i Anne Cavelius u izdanju Mozaik knjige otkriva razlog čestih neuspjelih dijeta i nakupljanja viška kilograma te tvrdi da su za sve odgovorni hormonski tipovima žena. Naime, spolni hormoni estrogen, gestagen (progesteron) i testosteron upravljaju nama od rođenja. Ipak, kod svake je žene naglašen je jedan od tih spolnih hormona koji onda određuje njezin osobni hormonski tip.

thinstock

thinstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Estrogenski tip žene vrlo je ženstven i privlačan muškarcima

Tri nasljedno uvjetovana hormonska tipa žena, koja se međusobno razlikuju rasporedom masnoga tkiva na tijelu i većom ili manjom sklonošću prema debljanju: estrogenski, gestagenski i testosteronski tip žene. Ta tri tipa žena čine pozadinu na kojoj hormoni izmjene tvari izvode svoju predstavu, a upravo je to ključno prilikom gubljenja kilograma.

Kojem hormonskom tipu žena pripadate, može se vidjeti ponajprije po određenim tjelesnim obilježjima i po raspoređenosti masnoga tkiva na tijelu, a upravo knjiga 'Hormonska formula' donosi detaljni opis svakoga hormonskog tipa žene. Hormonska neravnoteža može se pojaviti u svakoj životnoj dobi, a za ponovno uspostavljenje izgubljene ravnoteže, osobito za uspješno mršavljenje, potreban je program prilagođen vašem osobnom hormonskom tipu.

Estrogenski tip žene
Ovom ženskom tipu pripada gotovo 50 posto žena.

Tjelesna građa: Žene estrogenskog tipa vrlo su ženstvene, imaju tanak struk, uobičajeno velike grudi, okruglu stražnjicu i punašna bedra. Do duboke starosti krasi ih čvrsta i gusta kosa te ružičasta i glatka koža. Upravo zbog tih obilježja savršeno se uklapaju u mušku sliku privlačne žene. U koži koja je najčešće jako mekana lako se nakuplja voda, stoga je vrlo sklona pojavi celulita na stražnjici i bedrima. Premda su često nešto niže ili srednje visine, žene estrogenskog tipa imaju čvrste kosti, pa s time i malu vjerojatnost da će oboljeti od osteoporoze.

Psiha: Zbog visoke razine estrogena, ove žene su brižne, prilagodljive, sposobne za timski rad te vezane uz kuću. Prevladavanjem estrogena, posebno u ranim godinama, može izazvati tipične psihičke teškoće predmenstrualnog sindroma poput razdražljivosti, promjena raspoloženja i napadaja gladi koji proizlaze iz toga. Hormoni tada postaju opasne ubojice vitkosti.

Kako ostati vitka: Ovom hormonskom tipu odgovara nemasna hrana s ugljikohidratima iz žitarica i s malom količinom bjelančevina životinjskog podrijetla. Nije dobro uzimati previše masti, a tijekom dana treba uzimati manje bjelančevina i masti. Kad žene kod kojih prevladava estrogen dobiju koji kilogram više, zbog tipičnog raspreda masnih naslaga na tijelu, to im neće ugroziti zdravlje.

thinstock

thinstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Gestagenski tip žene nježne građe

Kako biste održali vitku liniju, autori knjige 'Hormonska formula' preporučuju inzulinsku dijetu, prakticiranje joge za ravnotežu hormona, vježbe za razvijanje mišića, redovita razdoblja opuštanja, vježbe za problematične dijelove tijela poput nogu i stražnjice te umjerene vježbe izdržljivosti koje neće opteretiti zglobove.

Gestagenski tip žene
Gestagenski tip žene po izgledu se nalazi između estrogenskoga i testosteronskoga tipa, a pripada mu 25 do 35 posto svih žena.

Tjelesna građa: Gestagenski tip žene nježne je građe, pa taj tip žene ima tanak struk, uske grudi, usku zdjelicu, malu stražnjicu i vitka bedra. Zbog manjka estrogena, ove žene u pubertet ulaze godinu do dvije kasnije. Često su iznadprosječno visoke, a kosa im je u većini slučajeva tanka, vezivno tkivo slabo, zbog čega se bore na koži pojavljuju razmjerno rano.

Psiha: Žene kod kojih prevladava gestagen izdržljive su, uporne i imaju dobre izglede za uspjeh u učenju i poslu. Visoka razina gestagena ima vrlo smirujući učinak jer djelatne tvari (metaboliti) hormona stabiliziraju živčane stanice i smanjuju uzbuđenost.

Kako ostati vitka:
Gestagenski tip žene život će provesti ne trošeći puno energije. Budući da gušterača tih žena nije prilagođena ugljikohidratima, one će biti preosjetljive na tu hranjivu tvar, što pospješuje stvaranju zaliha masti. Suvišna mast iz hrane ravnomjerno se raspoređuje pod kožom na vratu, ramenima, bokovima i nogama.

Kako biste ostali vitki, izbjegavajte unošenje ugljikohidrata između obroka te povećajte tjelesnu aktivnost. Preporučuju se ciljane vježbe izdržljivosti, vježbe za snagu kao i redovito vježbanje joge te prakticiranje inzulinske dijete i redovitih razdoblja opuštanja.

Testosteronski tip žene
Ovom žensko-atletskom hormonskom tipu pripada oko 15 posto žena.

thinstock

thinstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Testosteronski tip žene je sportske građe
Tjelesna građa: Testosteronski tip žene odlikuju uski bokovi, mala stražnjica, vitka bedra i slabo izražen struk, ali zato široka ramena i srednje velike do velike grudi. Zbog više razine testosterona mišići su jače izraženi te se lako razvijaju vježbanjem. Žene ovoga tipa imaju čvrsto vezivno tkivo i dlakave su po licu i vratu, a kosa im je gusta i čvrsta. Za razliku od druga dva hormonska tipa, ovaj tip prilikom debljanja prvo dobiva masno tkivo na trbuhu, dok noge, bokovi i stražnjica ostaju vitki.

Psiha: Visoka razina testosterona potiče natjecateljski duh i želju za uspjehom. Osim toga, razvija osobine kao što su samouvjerenost, želja za neovisnošću i odgovornost.

Kako ostati vitka: Na unošenje ugljikohidrata gušterača ovih žena odgovara pojačanim lučenjem inzulina. Stoga će se debljati uzimanjem hrane bogate ugljikohidratima, i to uvijek prvo na trbuhu. Višku kilograma pogoduje mješovita hrana, a težina će se povećava i uz redovite vježbe za snagu jer se povećava i mišićna masa.

Budući da se masne naslage na tijelu mogu razmjerno lako pokrenuti, uz hranu bogatu bjelančevinama pomažu ciljane vježbe za oblikovanje mišića. Za održavanje vitke linije preporučuje se i inzulinska prehrana te prakticiranje joge za bolju pokretljivost i oslobađanje od stresa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi