NEOBIČNE NAVIKE

Zašto moja mačka pije vodu iz slavine?

28.03.2017 u 15:49

Bionic
Reading

Možda vam smeta to što vam mačka stalno skače na sudoper i pokušava piti vodu iz slavine? Nema razloga za brigu – možete uvijek nabaviti malu fontanu

Mačke koje piju vodu iz slavine mogu biti vrlo slatke, no znaju biti i prilično naporne kad želimo nešto raditi iznad sudopera. No taj je problem sitnica – jednostavno nabavite malu fontanu ili je naučite da pije vodu iz posude.

Valja imati na umu da mačke ponekad traže dodatne izvore vode kad su bolesne, pa nije naodmet posjetiti veterinara.

Mačke koje piju vodu iz slavine to možda čine zato što im ne odgovara gdje se nalazi njihova posuda s vodom. Ako je vaša mačka jedna od onih koje vole visoka mjesta u kući ili se često skriva, pokušajte joj prvo premjestiti zdjelicu s vodom na neko manje prometno mjesto.

Također možete obratiti pažnju na to smeta li vašu mačku nešto drugo, možda čak sama zdjelica. Mnoge mačke ne vole metalne zdjelice.

U slučaj da ste vlasnik više mačaka, svaka bi trebala imati svoju zdjelicu na nekom mjestu koje njoj odgovara, po mogućnosti što dalje od zahoda.

Mačka može piti vodu iz slavine i jednostavno zato što joj je ukusnija. U zdjelici se s vremenom nakupi razna nečistoća, kao i mirisi na koje su mačke vrlo osjetljive, pa je vrlo važno redovito je čistiti.

U slučaju da problem ne leži u mjestu na kojem se nalazi mačja zdjelica, ni u drugim od navedenih stvari, možete uvijek nabaviti malu fontanu ili početi dresirati mačku da pije iz zdjelice. Kupite neku tekuću poslasticu i namažite je na rub zdjelice s vodom.

Mačke čak možda vole piti vodu iz slavine jer to u sebi ima elemente igre. Možda jednostavno prije pijenja vole malo loviti tekuću vodu. U tom slučaju možda im trebaju malo zahtjevnije igračke – mozgalice koje kriju poslasticu ili nešto slično.

Bilo kako bilo, mačku ne biste trebali kažnjavati, ali nikako ni nagrađivati kad pije vodu iz slavine. Umjesto toga je nagradite svaki put kad pije iz svoje zdjelice, a kad pokuša piti iz slavine, jednostavno je zatvorite i odšećite. Mački je vaša ravnodušnost najveća kazna i znak da čini nešto što ne bi trebala.

YouTube Autor: YouTube