YO-YO EFEKT

Zašto je većina dijeta bezuspješna?

16.11.2013 u 09:16

Bionic
Reading

Provođenje dijete u prehrani pa skidanje s nje zbog nemoći da izdržimo ili velikog stresa i anksioznosti pri čemu nam pomaže hrana, ne samo da šteti našem organizmu, već nas može odvesti i u ozbiljne poremećaje u prehrani poput anoreksije i bulimije

Kada ne odolimo nekom slatkom iskušenju ili brzoj i masnoj hrani za vrijeme trajanja naše dijete kojoj smo se ovaj puta zaista odlučili posvetiti, preplavljuje nas osjećaj ogromne krivnje i frustracije. Opet nismo uspjeli te ćemo kroz neko vrijeme, u kojem smo zbog očaja i neuspjeha vratili izgubljene kilograme, ponovno krenuti na dijetu, piše portal InsideOut.hr

Pitajte se koji je motiv

Istraživanje provedeno na ženama koje su učestalo počinjale s dijetama pokazalo je da je najmanje bitan čimbenik odlaska na dijetu višak kilograma koji predstavlja potencijalan rizik za naše zdravlje. Sve više žena u današnje vrijeme odlazi na bezuspješne dijete. One se zovu yo-yo jer imaju učinak na naše tijelo kao yo-yo igračka – kilogrami odu pa se vrate jer jedina promjena koju radimo je razlika u količini hrane koju jedemo. Motivi koji su se pokazali u ovom istraživanju kao glavni pokretači odlaska na dijetu su pritisak obitelji i društva, potreba za kontrolom kao put prema otkivanju vlastitog identiteta te bombardiranje porukama iz medija o važnosti izgleda tijela i održavanja lijepe figure.

Oduprite se pritisku

Prvi je korak dobro se pogledati u ogledalo i prihvatiti se takvima kakvi jesmo bez obzira na poruke drugih ili poruke medija. Tek tada smo spremni na promjenu ako je i dalje želimo. Nismo svi isto građeni te ne moramo izgledati isto. Ljudi imaju različite preferencije u pogledu lijepog i privlačnog. Ako nas naše društvo ili obitelj kritizira zbog našeg izgleda i kilograma, potrebno je zapitati se što s njima nije u redu i kakvim smo se to ljudima okružili. Moguće je i da tražimo sebe, svoj identitet te nam ideja o pripadanju mainstreamu izgleda privlačno i sigurno. To je zato što se bojimo vlastite ranjivosti i kontrola kilograma nam se čini jedinim načinom kojim možemo uspostaviti kontrolu nad našim tijelom i samim time postati savršeni, prihvaćeni, voljeni i slično. No to nam neće zaista pomoći. Bilo da pritisak dolazi od obitelji, društva u kojem smo, medija ili nas samih, važno je osvijestiti da 'problem' nećemo riješiti dijetama i da se ne radi samo o višku kilograma.

Umjesto dijete…

Kad kažete NE dijetama, pilulama i ostalim 'čarolijama' koje nude rezultate preko noći, okrenite se osobama koje vam mogu pružiti stvarnu podršku. Bilo da se radi o stvarnom višku kilograma ili samo ideji da bismo mogli imati ljepšu figuru, postoje grupe podrške u kojima možemo razgovarati i biti s ljudima koji se osjećaju poput nas i imaju slične probleme. Poremećaji u prehrani su vrlo ozbiljni i teški psihički poremećaji u koje nije tako teško skliznuti, posebice ako imamo kritične osobe u bliskoj okolini. Umjesto da se još dublje pokopate dijetama, povežite se s ljudima koji znaju više o vašim problemima, uključite se u grupe podrške online ili uživo te se posvetite rješavanju svojih tema s prehranom i izgledom tijela jednom zauvijek. Postoje brojni stručnjaci u tom području poput nutricionista, psihologa i trenera raznih sportova i aktivnosti koji će vam dati prave informacije, ukazati na realno stanje stvari te vam pružiti podršku koja vam je potrebna.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr