NAJČEŠĆA KOD DJEVOJČICA

Zašto je važno na vrijeme uočiti pojavu skoliozu kod djece?

22.08.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Neovisno o načinu nastanka, pojava skolioze kod djece i adolescenata predstavlja problem s kojim se teško nose djeca i roditelji. Svakako nije lako prihvatiti mogućnost cjeloživotnog ograničenja u pokretanju i potrebu ulaganja u održanje funkcionalne kralježnice i tijela

S obzirom na dosadašnje iskustvo i učestalost rada s problematikom skolioze kod mladih, ReAktiv tim odlučio je svojim drugim istraživanjemčiji je stručni voditelj bila  Mirjana Ožegović, bacc.physio., doznati stav roditelja o promjenama u držanju djeteta odnosno o skoliozi i vezanim simptomima i poteškoćama.

Skolioza znači odstupanje od normalne zakrivljenosti kralježnice, točnije stanje kada postoji pojačana postranična zakrivljenost dijelova kralježnice, najčešće i uz prisutnu posljedičnu rotaciju kralježaka, a koja u velikom broju progredira ukoliko se ne započne s adekvatnom terapijom. Najčešće se javlja u predpubertetu i pubertetu i to kod djevojčica, iako je pojava moguća i kod dječaka, a u ovom istraživanju sudjelovalo je 130 ispitanika – roditelja - koji su ispunjavali anketu preko web servisa.

Što je skolioza?

Poznavanje skolioze potvrđeno je u visokom postotku od 84% ispitanika. Pri tom je skolioza prepoznata i opisana kao bolest kralježnice ili krivina kralježnice. Podrobnijim opisom skolioza je određena kao postranično krivljenje prilikom sjedenja (formiranje slova S, 60%), zatim stanje pogrbljenog držanja (20%), te pogrbljeno držanje i krivljenje u stranu prilikom sjedenja (formiranje slova S, 20%). Prateći simtomi i zdravstveni problemi neizostavni su uslijed krivljenja kralježnice a njihov intenzitet i oblik ovisi o stupnju skolioze. Ispitanici su naveli bolove u stopalima ( 55%) kao najčešće simptome dok njih 30% kao zdravstveni problem navodi otežano disanje a manji postotak primjetio je i poremećaj koncentracije.

Primjećujemo li držanje tijela djeteta?

S obzirom da je na roditeljima da primjete mogućnost razvitka skolioze kod djeteta te ocijene ozbiljnost situacija kada se dijete žali na neke od popratnih simptoma, željeli smo ocijeniti njihovu percepciju na ljestvici od 1 do 5 pri čemu je 1 skoro neprimjetno loše držanje a 5 jako izraženo loše držanje. Većina ispitanika ( 3/4) ocijenila je ozbiljnost nepravilnog držanja od umjereno prema jako izraženo, a samo 1/4 je ocijenila to loše držanje skoro neprimjetnim do blagim.

Ponuđeno je roditeljima da opišu nepravilno držanje svog djeteta, u smislu pogrbljenog ili preravnog držanja ili naginjanja na jednu stranu. Više od polovica se uzjasnila da je to pogrbljeno držanje, a nešto manje njih da je to naginjanje na jednu stranu. Ozbiljnost stanja roditelji su ocijenili kao umjereno loše držanje ( 58% ) i jako loše držanje ( 22%) dok ih 18% nije primjetilo loše poslijedice i stoga nisu potražili dodatnu pomoć.

Nakon što su ocijenili nepravilnost u držanju tijela većina roditelja je poduzela određene korake ka rješavanju problema ili ublažavanja stanja u smislu odlaska k liječniku, uključivanje u neki oblik sporta, a gotovo petina roditelja nije poduzimala nikakve aktivnosti:

Bili smo na pregledu kod specijalista i napravili smo obradu 24 %
Bili smo na pregledu kod specijalista i napravili smo obradu i uključili smo dijete u neki oblik sporta 11 %
Nisam učinio/la ništa 18 %
Savjetovao/la sam se sa liječnikom 12 %
Savjetovao/la sam se sa liječnikom i bili smo na pregledu kod specijalista 2 %
Savjetovao/la sam se sa liječnikom i bili smo na pregledu kod specijalista i uključili smo dijete u neki oblik sporta 6 %
Savjetovao/la sam se sa liječnikomi uključili smo dijete u neki oblik sporta 3 %
Uključio/la sam dijete u neki oblik sporta 21 %
Neodgovoreno 3 %

Zanimalo nas je što je uslijedilo nakon liječničke obrade te smo ustanovili slijedeće: kod 47% ispitanika nije učinjeno ništa od ponuđenih odgovora, 31% ih je bilo uključeno u neki oblik fizikalne terapije, a njih 9% je nosilo korzet za korekciju kralježnice. Nijedno dijete koje je sudjelovalo u anketi nije bilo podvrgnuto operativnom zahvatu.

Aktivnost, neaktivnost i posljedice

Pohvalno je da većina djece ( 60%) sudjeluje u nekom obliku školske ili izvanškolske sportske aktivnosti u obliku sporta kao što su košarka, nogomet, trčanje, jahanje, plivanje, i sl. Unatoč tome, ukupna količina vremena koja se provodi u sjedećem položaju ne ide u prilog općem zdravlju kralježnice. Djeca koja idu u školu, osim što sjede u školi, i doma provode određeno vrijeme u sjedećem položaju, najčešće za računalom, bilo da je to nužno radi izvršavanja školskih zadataka ili radi ispunjavanja slobodnog vremena. Prema rezultatima njih 29% provede 2 sata, 29% ih provede 3 sata, a njih 24% provede 4 sata i više u sjedećem položaju. To su uglavnom djeca starije dobne skupine.

Očekivano je da će dijete uslijed dugotrajnog sjedenja u školi i doma osjećati bolove u leđima, te nas je zanimala njihova učestalost. Njih 21% je odgovorilo da se dijete nikad ne žali na bolove u leđima, njih 19% rijetko, dok njih 52% ponekad. Djeca koja se ponekad žale na bolove u leđima u prosjeku provedu 3 sata i više u sjedećem položaju. Postotak djece ( 4%) koji se neprestano žali na bolove u leđima sjedi u prosjeku 4 sata i stoga su svi proveli savjetovanje s liječnikom ili odgovarajućim specijalistom.

Istraživanjem utvrđena svjesnost i relativno dobro poznavanje pojma i poslijedica skolioze ukazuje na visoku prisutnost skolioze kod djece i problema funkcionalnosti kralježnice uopće. Veliki postotak roditelja je primjetio nepravilno držanje kod svog djeteta, najviše u obliku pogrbljenosti ili postaničnog iskrivljenja. Sukladno procjeni ozbiljnosti stanja roditelji su potražili pomoć unutar zdravstvenog sustava pri čemu se rijetko odlučuju za radikalna rješenja poput operativnog zahvata. Iako većina djece ispitanika ispunjava svoje slobodno vrijeme sportskim aktivnostima, vrijeme provedeno u sjedenju, bilo da je nužno ili ne, pridonosi negativnim aspektima u stanju pokretačkog sustava djeteta pa tako i kralježnice.

Ovim istraživanjem željelo se ukazati na pojavnost problematike skolioza kod djece i na nužnost pravilne i pravovremene prevencije radi sprečavanja neželjenih posljedica, bilo kroz veću aktivaciju djeteta u obliku sportskih aktivnosti ili djetetu prilagođene edukacije o pravilnom sjedenju i pokretanju.

ReAktiva d.o.o. je terapijski centar koji se bavi neurološkom i ortopedskom rehabilitacijom, a u svom radu koriste najnovija dostignuća moderne fizioterapije. Najviše se bavimo problemima kralježnice, rehabilitacijom nakon moždanog udara, trauma glave i kralježnice.