OZBILJNI POREMEĆAJI

Zašto je opasno gledati tuđe fotografije na Facebooku?

05.12.2013 u 10:13

Bionic
Reading

Što mlade djevojke više gledaju u fotografije drugih, to se sve lošije osjećaju u vlastitom tijelu i pronalaze si brojne mane

Tinejdžerice koje provode sate i sate na Facebooku gledajući fotografije svojih virtualnih prijateljica vjerojatno će imati problema s doživljajem vlastitog tijela. Točnije, većina bi ih mogla imati iskrivljenu sliku, a što s vremenom može dovesti i do poremećaja u prehrani, upozoravaju liječnici.

Što mlade djevojke više gledaju u fotografije drugih, to se sve lošije osjećaju u vlastitom tijelu i pronalaze si brojne mane. Takvo nezadovoljstvo može rezultirati poremećajima poput anoreksije ili bulimije, ističu znanstvenici s American University Washington.

Oni su analizirali ponašanje 103 adolescentice koje su odgovarale na niz pitanja vezanih uz doživljaj sebe, odnosno svojega tijela i zadovoljstva ili nezadovoljstva njime. Uočeno je da postoji poveznica između čestog gledanja tuđih fotografija i nezadovoljstva vlastitim tijelom.

'Nije toliko problem količina vremena provedena na Facebooku koliko količina vremena provedena u gledanju fotografija. Djevojke tinejdžerske dobi potom zaključe da nemaju dovoljno lijepo tijelo te počinju razmatrati što sve mogu učiniti da poprave situaciju, a to odvede do poremećaja u prehrani', pojasnila je znanstvenica Evelyn Meier koja je radila na istraživanju.