SVE DOBROBITI

Zašto biste češće trebali jesti kelj?

13.02.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Kelj je prepun vitamina i lako ga možemo kupiti u ovo doba godine. Osim što je zdrav i može se kuhati na više načina, postoji još nekoliko dobrobiti ovog zeljastog povrća

Kelj bi se svakako trebao naći na vašoj listi omiljenog povrća jer obiluje vitaminima, a nije skup. Tako u nešto više od jedne šalice kelja (oko 85 grama) ima čak 260 posto dnevne preporučene doze vitamina A.

U ovo zimsko doba potreban nam je i vitamin C koji ćete lako dobiti iz kelja, a uz to ćete organizmu osigurati kalij i kalcij. S druge strane, kelj je niskokalorična namirnica i u 100 grama ima tek 50 kalorija

Pripada porodici kupusnjača, baš kao i prokulice, kupus i cvjetača, a zapravo je svojevrsna inačica kupusa koju su stvorili u Belgiji u 18. stoljeću. Odande se proširio Europom i svijetom. Danas je kelj mnogima omiljeno povrće zbog svojih nutritivnih vrijednosti i posebnog okusa.

Kelj može rasti i u zimskim mjesecima jer dobro podnosi hladnoću pa je uvijek pristupačan po cijeni, a vrhunac njihove sezone je od kasne jeseni do početka proljeća. Kada kupujete kelj, obratite pažnju na izgled listova koji trebaju biti tamnozeleni i mekaniji. Izbjegavajte kelj koji ima žućkasto-smeđe listove jer su to znakovi da nije svjež.

Izaberite teže glavice s manjim listovima i nemojte kupovati odrezane polovice jer bez obzira na zaštitu prozirnom folijom, rezani listovi vrlo brzo gube vitamin C.

Prilikom pohranjivanja stavite ga u plastičnu vrećicu i čuvajte nekoliko dana u hladnjaku, a najbolje bi bilo iskoristiti ga u prva dva dana jer poslije gubi vlažnost i može biti gorak. Želite li ga zamrznuti, kratko ga blanširajte, ohladite i stavite u zamrzivač.

Možete ga jesti i sirovog ili kratko kuhati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine te izgubiti gorak okus koji neki ne vole. Sa sirovim keljem možete napraviti i salatu, a kod nas se najčešće pravi na lešo, kao varivo ili se stavlja u musaku.

Varivo od kelja sa slaninom i kobasicama

Stavite i drugo povrće po želji
Sastojci:

2 kriške slanine
200 grama kobasica
2 velika krumpira
1 veliki luk
2 češnja češnjaka
pola žlice soli
malo papra
¼ žlice crvenih papričica
4 šalice vode
3 šalice pilećeg temeljca
4 šalice nasjeckanog kelja
2 čaše graha iz konzerve

Priprema:

Na tavici prepržite slaninu i stavite je sa strane, a zatim u toj istoj tavici prepržite kolutiće kobasice i dodajte slanini.

Narezani krumpir, češnjak, luk, sol i papar prepržite na masnoći na kojoj su se pekle slanina i kobasica te dodajte vodu i temeljac. Kuhajte desetak minuta i povremeno promiješajte, a zatim vratite kobasice i slaninu te dodajte kelj. Kuhajte dok nije gotovo, a za kremastiji okus možete dodati malo vrhnja za kuhanje.