WALLIGAMI JE KUL

Zar ovo nije najljepši ukras na zidu

02.06.2014 u 10:13

Bionic
Reading

Ako već niste čuli za walligami, vertikalni vrt za dom i ured, krajnje je vrijeme da se upoznate s ovim zanimljivim, praktičnim i pametnim teglama za cvijeće

Jedan od proizvoda koji će vam omogućiti kreiranje zelenog zida u svom domu i uredu ili pak na balkonu je walligami. Ova simpatična zidna posuda za biljke svojevrsna je slagalica smještena u tuljcu u kojem se nalazi sve što vam je potrebno da sami složite i objesite svoj novi ukras na zid. Walligami je pametan ukras doma u koji morate uložiti malo truda da bi postao posuda za biljke. Inspiracija za način slaganja i samo ime walligami stigla je iz tradicionalne japanske umjetnosti savijanja papira origami i engleske riječi wall.

U prilog mu definitivno ide to što je složen od mekih, savitljivih materijala koji ne sadrže šavove. Vanjska nepropusna tkanina zadržava vlagu unutar walligamija, a istovremeno propušta zrak. Unutarnji propusni filc čini povoljno okruženje za korijen biljke koji se neće plesti u krug u nedogled kao u plastičnoj teglici, već će s vremenom srasti sa svojim novim staništem. Kad korijen jednom pronađe čvrsto uporište, kreće razvijati sitne korijenove dlačice čiji su završeci zaduženi za upijanje vlage i hranjivih tvari iz supstrata neophodnih za uspješan razvoj biljke.

Puzajući fikus (Ficus pumila Minima) i fitonia (Fittonia versschafffeltii)


Krajobrazna arhitektica Željka Kolak na svom blogu mojbalkon.com u svog 'malog zidnog prijatelja' zasadila je dvije sobne vrste, puzajući fikus (Ficus pumila Minima) i fitoniu (Fittonia versschafffeltii). Obje biljke, savjetuje Kolak, kao stvorene su za walligami jer se plitko ukorjenjuju, a teksturom lišća oživjet će i walligami i zid. Inače su obje biljke za sjenu, unatoč šarenom lišću, te vole vlagu u zraku. Već spomenuti filc propuštat će vlagu kapilarno po cijeloj svojoj površini i lagano je isparavati što dodaje još jedan plus i garanciju uspjeha za biljčice u njemu.

A kako znati kada biljku treba zaliti? Odgovor na to pitanje walligami ima u svakom trenutku. Indikator se, naime, nalazi u donjem dijelu posude i nestane kada biljku zalijete te se pojavi kada se supstrat prosuši.

Kad sadite biljke u walligami, nije potrebno stavljati drenažu, jer će se višak vode rasporediti po čitavoj unutarnjoj površini i, zahvaljujući propusnosti materijala, ispariti!Što osim navedenih biljaka posaditi u walligami? Izaberite biljke koje rastu busenasto, pužu ili se penju. Zaboravite drvenaste vrste i one koje rastu u visinu.

Izbjegavajte ga objesiti na pozicije do kojih direktno kroz staklo dopire južno ili zapadno sunce. Za osunčane pozicije izaberite nefrolepis (Nephrolepis exalata), peperomiju odnosno bršljanolisni biberovac (Peperomia griseroangertea), kanarski bršljan (Hedera canariensis), sindapsis (Scindasus pictus - redovito ga orezujte da ne podivlja), klorofitum (Chlorophytum capense ili C. comosum)… Tamo gdje dopire manje svjetla uspijevat će maranta (Maranta leuconeura), kaladij (Caladium sp.), slezenica (Asplenium nidus), asparagus (Asparagus densiflorus)… Spatifilum (Spathiphyllum sp.) može uspijevati u sjeni, ali će u tom slučaju izostati cvatnja zbog koje ga volimo, tako da mu izaberite što svjetliji položaj.

Više o ovoj temi možete pročitati na blogu mojbalkon.com

Tportal.hr svojim čitateljima poklanja dva walligamija S.

Nagradu su osvojile:

Klaudija Marinović
Roberta Novaković

Dobitnici iz Zagreba paket podižu na porti tportala, Harambašićeva 39a, a dobitnicima izvan Zagreba nagradu šaljemo poštom na kućnu adresu.