EMOCIONALNI SLOM

Zamrljana odjeća stresna kao prekid veze

08.06.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Obukli ste svoju najdražu odjeću, ali prva jutarnja kava slučajno je završila upravo na njoj. Bijesni? Naravno. Skoro kao da ste prekinuli višegodišnje prijateljstvo

Istraživanja provedena u Velikoj Britaniji pokazala su da nezgodna mrlja na odjeći može izazvati razinu stresa kakvu bi izazvao prekid prijateljstva s najboljim prijateljem. Psihologinja Donna Dawson otkriva tako da se Britanci emocionalno vežu za svoj omiljeni komad odjeće koji tretiraju kao što bi tretirali najboljeg prijatelja.

U istraživanju o odjevnim navikama Britanaca sudjelovalo je nešto više od dvije tisuće ispitanika. Istraživanje je pokazalo da oko 30 posto Britanaca ima garderobu vrijedi preko 1.000 funti (oko 8.500 kuna), dok je prosječna vrijednost garderobe 1.327 funti (oko 11.000 kuna). Najskuplji sadržaj garderobe imaju ispitanici u dobnoj skupini od 25 do 34 godine.

Britanci se teško rastaju od svoje omiljene odjeće, čak dvije trećine godinama će čuvati odjeću koju više nikada neće obući. To osobito vrijedi za žene u četrdesetima.

Nešto više od 60 posto Britanaca nosi tek polovicu odjeće koju drži u ormaru, a prednost ipak daju svojoj omiljenoj odjeći. Unatoč emocionalnoj vezi s odjećom, čak 37 posto žena bacilo bi poflekanu odjeću bez da bi pokušale očistiti.

Odjeća nije samo odraz naše osobnosti, već nas podsjeća i na mjesta i prilike u kojima smo je nosili te na osjećaje koje smo osjećali u tim trenucima. Upravo zato je tako teško nositi se s mrljama kojima je nepovratno uništena omiljena odjeća. Taj je osjećaj ekvivalent osjećajima koji nas preplavljuju u slučaju prekida veza s najboljim prijateljem.