IZBJEGNI DEBLJANJE

Zamijeni junk grickalice zdravijima

23.09.2010 u 09:59

Bionic
Reading

Koliko puta posegnete za čipsom, kokicama, štapićima, a u istoj su ladici s bademima, orasima ili lješnjacima? Hm, vjerujte, ovo je za mnoge problem, ali ako ste plivanjem i raznim drugim aktivnostima ovoga ljeta stesali liniju, bilo bi šteta sav trud uništiti u ovom jesenskom sivilu, zar ne?

Za početak evo par savjeta kako izbjeći jesensko i zimsko debljanje:

Da vlaknima – često jedite mahunarke, cjelovite žitarice i sve bogato vlaknima. To je hrana koja broji malo kalorija, a poboljšava probavu.
Da doručku – izbjegavanje doručka vodi debljanju. Mnogi ga preskaču jer misle da će se udebljati ako ga konzumiraju, a istina je sasvim suprotna. Dakle, obilan doručak da, obilna večera ne.
Da vodi – voda pospješuje metabolizam i dobro ju je piti za cjelokupno zdravlje. Zapamtite – voda je najbolji izbor, svakako izbjegnite zašećerene sokove, gazirana pića i slično.
Da proteinima – mnogi krivo misle da proteini debljaju, pa ih žele izbjegavati. No, bitan je izvor proteina i bitna je količina. Proteini nas dulje čine sitima i umanjuju želju za slatkim. Izaberite proteine iz biljaka, npr. graha ili soje.
Da kretanju – ako se ne krećete, možete se hraniti sasvim zdravo, a da se kilogrami počnu nakupljati. Stoga hodajte, trčite, vozite bicikl. Ne dajte da vas jesensko sivilo oneraspoloži jer sve je ulaganje u sebe, svoje zdravlje i izgled. Nedavno smo u Teenu pisali o studiji među europskim tinejdžerima koja je pokazala da oni i vikendom, kada nema školskih obaveza, nastavljaju sjedilački način života, čak je tada i izraženiji nego za vrijeme radnog tjedna. Sjedilački način života je, slažu se znanstvenici, jedan od najvećih prijetnji zdravlju tinejdžera.

ZDRAVE GIRCKALICE

Dok su čips i kokice često puni nezdravih masnoća, evo što sljedeći puta možete probati dok gledate film zavaljeni u naslonjač:

Badem - većina ljudi ne unosi dovoljno vitamina E, koji štiti od upala i sprječava oštećenje stanica. Porcija badema (oko 30 grama) pokriva dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, što se pozitivno odražava na srce. Osim toga, badem sadrži biotin, vitamin koji blagotvorno djeluje na kožu. Najnovija istraživanja pokazala su da vlakna koja sadrže bademi zaustavljaju apsorpciju masnoća. U trbuhu se, nakon grickanja badema, dugo zadržava osjećaj zadovoljstva i sitosti, tako da će želja za ponovnim obrokom biti manja. Od badema se nećete udebljati, iako su relativno kalorični.

Kikiriki - pomaže organizmu u balansiranju razine šećera te masnoća u krvi. Ova grickalica sadrži i folnu kiselinu koja smanjuje rizik od bolesti srca i depresije, a sprečava i deformacije ploda u trudnoći.

Lješnjak - ublažava kronične tegobe jer sadrži supstance koje stimuliraju lučenje serotonina, hormona sreće, koji smanjuju osjetljivost na bol. Lješnjaci pridonose stabilnosti živaca te poboljšavaju rad mozga.

Orah – bogat je omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju upalne procese. Pomažu i u srastanju polomljenih kostiju. Orah je zvijezda među orašastim plodovima - redovnim konzumiranjem oraha (jedna šaka dnevno) smanjuje se rizik od oboljenja srca. Orah neutralizira djelovanje slobodnih radikala koji uništavaju kožu, mozak i srce.

Pistacije – preporučuju se jer sadrže puno vitamina C, karotena, kalija, fosfora, željeza i kalcija. Dobre su za kosu, vid, kožu, krvne žile, bubrege i za jačanje imuniteta. Jedna američka studija je pokazala da je 47 pistacija dnevno dovoljno da se nivo lošeg kolesterola smanji za deset posto. Slično kao i integralne žitarice i povrće, pistacije pojačavaju osjećaj sitosti, ubrzavaju probavu i sprečavaju nastanak tumora crijeva koji je danas sve rašireniji.

Jabuka – dakako, jabuku mnogi neće svrstati među grickalice, ali sve se češće može naći ukusni i zdrav čips od jabuke, pa smo zato ovu voćnu kraljicu svrstali u ovaj niz. Brojne studije su otkrile da jedući jabuku pola sata do sat prije obroka ukupno unesete manje kalorija i hrane. Naime, jabuka daje osjećaj sitosti, tako da ćete jesti manje. Također, jabuka se pokazala uspješnom u liječenju visokog kolesterola, dijabetesa te visokog krvnog tlaka.

MANJE POPULARNE GRICKALICE

Brazilski orah
- samo šest plodova sadrži istu količinu bjelančevina kao šnicla od 200 grama, a proteini su nam neophodni za izgradnju mišićnih i živčanih stanica. Osim toga, brazilski orah štiti od slobodnih radikala, veže otrovne tvari i poboljšava kvalitetu sperme.

Indijski orah – sadrži mnogo željeza, cinka i magnezija. Cink povećava imunitet, a magnezij opušta mišiće i živčani sustav.