NA CVJETNOM TRGU

Zagrepčani uživali u adventskoj ponudi Splita

01.12.2014 u 15:47

Bionic
Reading

'Nima Splita do Splita!' poručili su to Zagrepčani koji su danas na Cvjetnom trgu probali brudet od bakalara na crveno i Splitsku tortu te uživali u pogledu na slike najljepših predjela Splita i njegovih znamenitosti na TV-panelu, pa čak i zapjevali Dalmaciji u čast. To je tek dio atmosfere kojom su predstavnici Turističke zajednice grada Splita predstavili manifestaciju 'Advent u Splitu', koja se u tom gradu održava već petu godinu i jedan je od razloga zbog kojih ga i domaći i strani turisti posjećuju i u dane blagdana

'U Zagrebu se, naravno, mogao osjetiti samo dio atmosfere s 'Adventa u Splitu', i to na samo pet stupnjeva Celzijusa dok je u Splitu u isto vrijeme grijalo ugodnih 18', kazala je voditeljica programa Marijana Batinić. Svi oni koji se u dane adventa odluče posjetiti Split, osim što će uživati u prekrasnim šetnjama i brojnim znamenitostima – od Dioklecijanove palače, Katedrale sv. Dujma, zanimljivih trgova i kaleta u kojima se još osjeća duh tradicije – mogu, dakle, računati i na kavu koju će na splitskoj rivi popiti okupani suncem.

Goste očekuje izuzetno bogat program: u dane 'Adventa u Splitu', u užem i širem centru grada, na njegovoj Rivi, trgovima i kaletama odvija se bogati glazbeni program, ili, bolje reći, pjeva se i pleše do pred jutro. Bogati program, s puno baletnih i dramskih predstava te brojnim koncertima, pripremio je i splitski HNK, a na ulicama grada nude se tradicionalni zalogaji po receptima splitskih nona. Uz fritule, broštulane mendule, amarette s bademima i krokante, možete kušati prirodne sokove i domaća dalmatinska vina, dok su ugostitelji za degustaciju pripremili bogatu gastronomsku ponudu, koja se u restoranima može naći po povoljnim cijenama. Naravno, program 'Adventa u Splitu' ne bi bio potpun kad ne bismo naglasili da će se moći pratiti natjecanja u piciginu i spravljanju fritula, koje će moći probati i ocijeniti i turisti.

'Lijepo je biti Splićo u Zagrebu, ali u dane adventa i preko ljeta ljepše je u Splitu', kaže mladi glumac, Splićanin Robert Kurbaša, koji je na Cvjetnom pomagao u kuhanju bakalara, iako ga inače ne priprema sam. Za božićne blagdane obično je u Splitu, na materinoj spizi, pa se i ove godine, kaže, raduje tome, jednako kao i Marijana Batinić. Osim materine spize i toga da u Splitu može sresti mnoge drage prijatelje, posebno se raduje šušuru koji se ne može doživjeti nigdje drugdje.

'Split je u pravom smisli mediteranski grad sa šarmom kakav ima jedna Barcelona, ali i brojnim posebnostima zbog kojih ga turisti sve više prepoznaju i nije ni čudo da je ove godine bio lokomotiva hrvatskog turizma', kazao je Ivo Bašić savjetnik u Ministarstvu turizma. Naime, Split ove godine bilježi porast broja dolazaka i noćenja gostiju za čak 22 posto i umjesto grada kroz koji se prolazilo, prema otocima ili jugu Dalmacije, postaje odredište u koje se dolazi na dobar provod i ugodan odmor.

'Zagrepčani su u Splitu uvijek posebno dragi i najvjerniji gosti, pa smo predstavljanjem 'Adventa u Splitu' htjeli zahvaliti na tome, ali i pozvati sve one koji tijekom zime još nisu posjetili naš grad da svakako dođu', istaknula je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita. Dodala je kako program 'Adventa u Splitu' počinje sutra, na prvu nedjelju adventa, paljenjem prve svijeće na gastro-adventskom vijencu koji je postao simbol 'Adventa u Splitu', a Božićni sajam na rivi traje sve do polovice siječnja, pa svi oni koji razmišljaju o odmoru i nakon blagdana Split mogu posjetiti i u to vrijeme. Svi splitski hoteli za goste su pripremili višednevne pakete po povoljnijim cijenama.

Ukratko, oni koji posjete Split sa sobom trebaju ponijeti samo malo dobre volje, dok će se domaćini potruditi za dobru spizu, da bi imali dovoljno energije za šetnje i obilazak znamenitosti te druženje uz glazbu poznatih DJ-eva, klapa i dječjih i crkvenih zborova. 'Advent u Splitu' predstavio se danas i u City Centru one East, gdje su hostese dijelile program manifestacije i malo slatkih zalogaja: fritule, hroštule i broštulane menedule, pa su mnogi malo predahnuli od subotnjeg shoppinga i uživali u atmosferi koja podsjeća na dane ljeta.

Predstavljanje 'Adventa u Splitu' nastavit će se i u iduće dvije subote, 6. prosinca u City Centru one Zagreb West te 13. prosinca u Kaptol centru.

360882,359957,360742,360614